Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean, despre primele vizite ale aparținătorilor la ATI: „I-a impresionat cât de repede se degradează starea de sănătate a pacienților”

În premieră de la debutul pandemiei, în toate spitalele din România rudele pot merge să viziteze pacienții în stare gravă, internați la Terapie Intensivă și în secțiile Covid-19, în baza unui regulament bine pus la punct.

Începând de luni, Spitalul Județean Sfântu Gheorghe le permite aparținătorilor vizite scurte, de 15 minute, în baza unor programări prealabile, și doar cu acordul medicului curant.

Publicitate

Vizitele pot avea loc doar în zilele lucrătoare, între orele 13:30-14:30, fiecare pacient putând fi vizitat o singură dată, de o singură persoană, care este echipată corespunzător și însoțită de un voluntar pe toată durata vizitei.

Într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert a povestit cum s-a desfășurat una dintre vizite: „Alaltăieri a fost un aparținător în vizită la un pacient. În după-amiaza zilei precedente a discutat normal cu pacientul, dar după vizită, aparținătorul a spus că nu s-a gândit până nu a văzut cu ochii lui cât de repede poate să se schimbe starea de sănătate. La momentul vizitei abia dacă mai putea să vorbească pacientul cu aparținătorul. Din data de 19 aprilie, până astăzi, am avut un număr total de 7 vizitatori, împărțiți egal, aș putea spune, la Terapie Intensivă și la secțiile de Boli infecțioase. Impresiile au fost bune la adresa organizării vizitei și secției”.

Conducerea spitalului spune că pe lângă emoția revederii cu cei dragi, un impact major îl are și experiența trăită de aparținători în cele câteva minute în care se află în secția ATI, timp în care realizează cât de dificil este să lucrezi îmbrăcat în combinezon, și cât de mult îți sunt îngrădite mișcările.

„Până acum locuitorii nu știau ce condiții sunt, în ce condiții se lucrează, deși noi povesteam, dar acum și locuitorii care nu lucrează în domeniul sanitar pot să vadă care sunt condițiile de lucru într-un combinezon: cum transpiri, cât de greu este să te miști (…) Voluntari de la Școala postliceală de asistenți medicali îi însoțesc pe aparținători, îi învață să se îmbrace și mai ales să se dezbrace de combinezon, pentru că acolo sunt cele mai mari riscuri de a se infecta. Le mulțumim că au acceptat să facă practica în spitalul nostru și să ne ajute, pentru că nu știu cum am fi putut altfel să luăm personal care să se ocupe și de aparținători”, a explicat directorul medical, dr. Roșu Matyas.

Acesta a mai precizat că pe durata vizitei, aparținătorii nu pot aduce cu ei obiecte personale, pachete sau mâncare.

Rudele care doresc să își viziteze apropiații pot trimite o cerere de vizitare (scanată sau fotografiată) pe adresa de e-mail: programarivizite@spitfog.ro.

Documentul poate fi descărcat de AICI iar aparținătorul trebuie să aibă cu el originalul cu ocazia vizitei.

Persoanele care se programează pentru a-și vizita rudele internate în spital vor fi anunțate printr-un e-mail de despre data, ora la care se pot prezenta și procedura de urmat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio