
Mamutul preistoric și lipsa poluării ar putea duce la dezvoltarea economică a zonei Baraolt
Economia orașului Baraolt s-ar putea dezvolta cu ajutorul turismului și al agriculturii, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, care consideră că este nevoie de „voință și investitori”.
Acesta este de părere că mastodontul preistoric descoperit în urmă cu mai bine de un deceniu la Racoșul de Sus ar putea atrage mult mai mulți turiști în zonă dacă, de exemplu, ar fi expus într-o carieră de piatră dezafectată, în jurul căreia să fie construit un parc pe modelul celui de la Râșnov, care este deținut de firma HCR SRL cu sediul în Sfântu Gheorghe.
„Baraoltul ar avea din punct de vedere turistic un potențial foarte mare, și pe de altă parte din punct de vedere al agriculturii, pentru că este o zonă care nu este poluată, deci agricultura BIO ar merge foarte bine. În ceea ce privește turismul, acolo văd dezvoltare, de exemplu, în jurul acelui schelet de mastodont care este ținut în momentul de față într-un muzeu, în loc să fie expus undeva, într-o carieră de piatră abandonată, și făcut așa cum cere piața, pentru că imediat ar atrage foarte mulți turiști. În Topul firmelor după profit, HCR SRL – Dino Park Râșnov care își are sediul firmei în județul Covasna, se află în top 10 din punct de vedere al profitabilității, pe poziția 5, ceea ce înseamnă că pentru astfel de atracții există interes. La fel s-ar putea dezvolta un fel de mini Dino Park undeva în jurul Baraoltului, cu acest mastodont care a trăit acolo, iar scheletul lui aproape perfect este ținut la muzeul de la Baraolt. Ar putea fi expus undeva”, a spus Edler András într-o conferință de presă.
Mamutul preistoric aflat în prezent la Muzeul Depresiunii Baraolt a fost descoperit întâmplător în 2008, în timpul unor lucrări de excavare la mina de la Racoşul de Sus.
Exemplarul, despre care specialiștii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis care a trăit în urmă cu trei milioane de ani, este unic în lume și foarte valoros datorită faptului că s-a păstrat aproape în totalitate intact.
În 2016, mamutul de aproape 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime a fost împrumutat Parcului Dino din Râşnov.
Replici ale tunurilor lui Gábor Áron, o altă posibilă atracție turistică
În 1971, înainte de a fi transportat la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, doi meşteşugari din Sfântu Gheorghe au realizat două replici ale tunului din bronz turnat de revoluționarul pașoptist Gábor Áron, una dintre ele fiind amplasată în curtea Muzeului din Târgu Secuiesc, iar cealaltă în curtea Muzeului din Sfântu Gheorghe.
Edler András consideră că aceste replici ar putea reprezenta o posibilă atracție turistică, dacă ar fi expuse, de exemplu, într-un poligon.
„Tot din punct de vedere turistic, aici avem turnate tunurile lui Gábor Áron. Există niște copii ale acelor tunuri care ar putea fi expuse pe un poligon și cu ajutorul husarilor, din oră în oră sau din zi în zi s-ar putea trage cu ele. Cred că ar fi o atracție pentru foarte mulți oameni, nici eu nu am văzut așa ceva deci aș merge să văd măcar o dată. Și dacă aș trece pe acolo apoi m-aș duce și la acel mini Dino Park și deja o zi de distracție s-ar putea consuma în acea zonă, de aceea am spus că din punct de vedere turistic există potențial în zona Baraolt”, a mai spus Edler András.
Potrivit președintelui CCI Covasna, economia județului Covasna se bazează pe întreprinderiile mici și mijlocii, care reprezintă 90% din firmele care operează în județ, iar aproximativ jumătate dintre acestea au sediile în Sfântu Gheorghe, în vreme ce în Baraolt se află cele mai puține – 154 la număr, reprezentând doar puțin peste 3% din totalul companiilor din județ.
(Ioana Ardeleanu)
