Ştiri locale

Mai puțin de o săptămână rămasă pentru înscrierile la Festivalul DbutanT. Au fost desemnați membrii juriului

Au mai rămas doar câteva zile în care tinerii scenografi, arhitecți sau designeri se pot înscrie la Festivalul –  concurs DbutanT, condiția fiind ca aceștia să își fi obținut diplomele de absolvire în anii 2019, 2020 sau 2021. Ajuns la a 7-a ediție, DbutanT se va desfășura și în acest an în două etape, prima urmând să aibă loc la Constanța în perioada 19-24 septembrie, iar cea de a doua, în perioada 17-23 octombrie, la Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, din juriu vor face parte regizorii Theodor-Cristian Popescu și Dragoș Mușoiu, respectiv scenografii Cristina Milea, Maria Miu și Adrian Damian, acesta din urmă fiind curatorul ediției și, totodată, președintele juriului.

Publicitate

„Ca și anul trecut, Festivalul-concurs DbutanT se va desfășura în două etape. Prima, DbutanT International Program in Scenography, se va desfășura la Constanța. Aici, concurenții vor lucra sub îndrumarea unor personalități în domeniu, cum sunt: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) și Helmut Sturmer (DE, RO). Creațiile realizate în timpul programului vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Ea va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul etapei a II-a a Festivalului DbutanT (17-23 octombrie), și la București, în cadrul Climate Change Summit, Teatrul Odeon (4 și 5 octombrie), precum și într-o expoziție găzduită de Goethe Institut (10-22 octombrie). Cea de-a doua etapă, DbutanT Spectacole în Competiție, se va desfășura la Sfântu Gheorghe, și vor putea fi urmărite cinci spectacole selectate de juriul festivalului din înregistrările trimise de concurenți la înscriere”, au transmis organizatorii.

Scenografii, arhitecții și designerii debitanți se pot înscrie la una sau la ambele etape ale festivalului până în data de 15 august.

Juriul va selecta doi câștigători care vor avea posibilitatea de a deveni scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanța.

DbutanT este singurul festival din țară care se adresează artiștilor debutanți. Ediția de anul trecut a fost organizată într-un format nou și complex, fiind consacrată regizorilor dar și dramaturgilor. Această din urmă secțiune a fost adăugată în premieră, putând participa orice persoană, indiferent de vârstă, condiția fiind ca piesele înscrise în concurs să nu fi fost montate niciodată pe o scenă profesionistă din România.

Festivalul a obținut finanțare din partea AFCN și beneficiază de un sprijin financiar în valoare de 10.000 de lei și din partea Consiliului Județean Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio