Ştiri locale

Mai multe corpuri de iluminat stradal, vandalizate în stațiunea Covasna

După ce în urmă cu doar o lună persoane necunoscute au vandalizat mai multe ghivece cu flori montate de Primărie în centrul stațiunii, acum mai multe corpuri de iluminat au fost sparte și aruncate în albia pârâului Covasna, pe aceeași alee.

6 corpuri de iluminat au fost vandalizate la sfârșitul săptămânii trecute, pe o alee din stațiunea Covasna, iar primarul Gyerő József a lansat un nou apel public pentru ca cei care au informații despre identitatea făptașilor să  le comunice Primăriei sau Poliției.

Publicitate

„Dragi prieteni covăsneni, reproșând repetitiv inactivitatea polițiștilor, invocând mereu absența regretabilă a camerelor de supraveghere de pe domeniului public, în contextul unor asemenea evenimente regretabile și condamnabile, riscăm să răstălmăcim, să ignorăm adevărul incomod, situat între cauză și efect. De altfel, vă rog să mă credeți, este imposibilă realizarea pazei polițienești a tuturor stâlpilor de iluminat, a băncilor, ghivecelor de flori, coșurilor de gunoi, 24 de ore din 24, sau extinderea și asigurarea funcționării unui sistem de supraveghere video a fiecărui metru pătrat din cei 158 de kilometri pătrați de teren situat pe raza administrativă a orașului”, a scris edilul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, montarea camerelor de supraveghere pe toate străzile din stațiune nu este o soluție, întrucât ar greva „într-un mod insuportabil” bugetul local și așa subdimensionat, insuficient în raport cu nevoile reale ale orașului.

„Vă propun să privim cu sinceritate în noi înșine (…) în calitate de părinți, pedagogi am acordat destulă importanță pentru a-i conștientiza pe copiii noștri asupra faptului că este un gest reprobabil și nicidecum act de vitejie, să arunce pe caldarâm sau pe spațiul verde al parcului ambalajuele alimentelor consumate în oraș, să smulgă șipcile coșurilor de gunoi, să ia la țintă ghivecele de flori, globurile de iluminat stradal, să își măsoare forța tinerească testând rezistența mobilierului urban? Ne asumăm riscul atenționării adultului de lângă noi, fie acesta și un străin, atunci când el încalcă normele de conviețuire civilizată, ori atentează asupra bunurilor comunității? Îi anunțăm pe cei abilitați despre evenimentele antisociale, dezvăluind identitatea făptuitorilor? Dacă dorim într-adevăr ameliorarea situației din jur, mulți dintre noi trebuie să ne revizuim abordarea și să pretindem aceeași perspectivă celor din anturajul nostru. Altfel, nu merge”, a mai scris primarul.

Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că lucrarea s-a ridicat la aproximativ 40.000 de lei, iar iluminatul public a fost dat în folosință în urmă cu doar o săptămână.

„Tocmai acum facem plângere penală, însă verbal deja am anunțat poliția, au fost la fața locului ieri și au făcut verificări. Acum facem o adresă oficială și către Jandarmerie, și către Poliția Locală, să aibă în vedere în perioada următoare aceste fenomene antisociale care se manifestă din ce în ce mai pregnant, care duc la distrugerea bunurilor orașului, care alarmează și pun în tensiune locuitorii, să identifice măsurile care trebuiesc luate, astfel încât lucrurile să reintre pe un făgaș normal. Nu am făcut o estimare deocamdată, însă paguba este de ordinul sutelor de lei, însă ne deranjează gestul în sine”, ne-a spus Gyerő József.

El a mai menționat că nici în cazul persoanelor care au vandalizat la începutul lunii octombrie ghivecele cu flori amplasate de Primărie în centrul orașului, și nici în cazul stâlpilor de iluminat distruși zilele trecute nu există suspecți. Dacă vor fi prinși, făptașii vor fi sancționați conform legislației în vigoare.

Publicitate
banner we radio