Ştiri locale

Lupii au început să intre în localități. Primarul stațiunii Covasna îndeamnă locuitorii să facă sesizări dacă le sunt ucise animalele  

După urşi, acum şi lupii devin o problemă în județul Covasna, în ultimele săptămâni fiind înregistrate mai multe atacuri, iar animalele au început să intre chiar și în localități. ISU Covasna a emis săptămâna aceasta o avertizare Ro-Alert prin care anunţa locuitorii stațiunii Covasna că pe strada Gábor Áron din oraș a fost semnalată prezența unor lupi.

Animalele sălbatice nu se mai tem, iar primarul stațiunii, Gyerő József, spune că în ultima vreme au fost uciși inclusiv câini ținuți în lanțuri sau maidanezi. La începutul lunii, o haită de lupi a ucis 10 oi dintr-o stână din Cernat, iar în mediul online au circulat și imagini cu o ciută ucisă pe o stradă din Covasna.

Edilul face apel la locuitori să facă sesizări la Primărie și să sune la 112 atunci când animalele sălbatice le intră în gospodării, pentru ca, la fel ca în cazul urșilor, să poată fi luate măsuri. În România, lupul este specie protejată prin lege, fiind necesară derogare din partea Ministerului, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, autoritățile locale trebuie să poată dovedi că aceste animale reprezintă un pericol iminent pentru comunitate.   

„Oamenii semnalează faptul că lupii sunt prezenți în zonele locuite, mai ales în partea de jos și în partea de sus a orașului, în zona Voinești și în pădure, respectiv spre Chiuruș sau spre Pachia, unde dinspre câmpie intră lupii în gospodării. La noi la Primărie în mod oficial nu a venit nicio sesizare din partea lor, or, la rândul nostru, ca să cerem cote de prevenție și intervenție, trebuie să avem niște sesizări. I-am îndemnat pe oameni să sune la 112, și asta au și făcut în ultimele dăți. În calitate de primar, mai mult decât să îi îndemn să sune la 112 să sesizeze prezența lupilor, să nu se apropie de animale, să fie vigilenți, altceva deocamdată nu pot să fac, în condițiile în care acești lupi sunt o specie protejată prin lege. Trebuie să depună sesizări către noi, pentru ca la rândul nostru să le înaintăm la Agenția pentru Protecția Mediului, la Prefectură și la Guvern, să sesizăm starea de pericol creată prin prezența lupilor, ca și la urși. Condițiile de extragere sunt stabilite prin lege și este o procedură care trebuie parcursă, decizia e altundeva decât la noi. La urși chiar a funcționat, în ideea în care aveam o procedură clar stabilită, mergeam la fața locului și am putut chiar să extragem două exemplare. Cu lupii chiar nu avem nicio experiență, e mai improbabilă situația ca lupii să ne aștepte să venim noi, să vină jandarmii din Sfântu Gheorghe, să ne adunăm toată echipa și să mergem să constatăm. Cu urșii s-a mai întâmplat să nu plece din gospodăria omului”, ne-a explicat primarul Gyerő József.

Potrivit edilului, până în prezent nu au fost făcute sesizări oficiale sau cereri de despăgubire la Primărie, astfel că autoritățile locale au mâinile legate și nu pot interveni pentru extragerea sau relocarea lupilor.

„Într-adevăr e o problemă, noi o să semnalizăm și către instituțiile de Mediu, către Prefectură și Guvern, dar cu siguranță o să ne ceară niște dovezi, reclamații, prejudicii. Nu știm nimic, nu suntem sesizați în mod oficial, nu am nicio cerere care să releve faptul că am fost trimiși la fața locului să evaluăm prejudiciul. Avem doar ce a apărut în presă, pe rețelele de socializare și faptul că s-a sesizat de vreo 2 ori la 112. Am aflat că lupii ar fi mâncat niște câini legați în lanț sau câini comunitari. Deocamdată probabil că și din cauza asta nu s-a înregistrat nicio cerere pentru despăgubiri, pentru că pentru câini ce să ceară?”, a mai spus primarul.

„De când sunt eu primar, în intravilanul orașului nu am avut niciodată așa ceva”

Edilul spune că în cele două mandate de primar ale sale, nu s-a întâmplat niciodată ca haitele de lupi să intre în interiorul orașului. Reprezentanții fondului de vânătoare spun că lupii s-au înmulțit foarte mult în ultima perioadă, principalele motive fiind interdicția de vânătoare impusă în 2016, dar și pesta porcină care le-a asigurat hrană suficientă. La fel ca în cazul urșilor, lupii se află în fruntea lanțului trofic și nu au un dușman natural.

„De când sunt eu primar, în intravilanul orașului nu am avut așa ceva niciodată. Am avut cu urșii, dar cu lupii nu. S-a mai întâmplat pe pășuni sau în zonele împădurite să atace oile, dar în intravilan nu am avut niciun asemenea eveniment până acum, în ultimii aproape 8 ani de zile. Din ce am vorbit reprezentantul fondului de vânătoare, se pare că în perioada în care a fost această pestă porcină, a fost foarte multă hrană, iar în acea perioadă lupii s-au înmulțit foarte, foarte mult. Dau năvală și în speciile care reprezintă hrana lor: căprioare, mistreți și așa mai departe, dar la fel ca ursul, nu au niciun adversar natural, sunt la vârful lanțului trofic. Nici bolile  nu prea am auzit să îi afecteze, cum a fost de exemplu peste porcină. Efectiv alt adversar decât omul sau vânătorul  nu au, iar în condițiile în care vânătoarea a fost prohibită, asta e concluzia, astea sunt consecințele. Îi rog pe oameni să facă adrese către noi în mod oficial și să sune și la 112, ca să avem niște repere obiective pe baza cărora să cerem cote de prevenție și de intervenție. Cu siguranță că dacă fenomenul ăsta persistă, o să mai avem și alte asemenea situații când oamenii o să sune și nu o să fie lupii prezenți, dar noi facem ce ține de competențele noastre”, a mai spus primarul.

Șefului Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, ing. Gheorghe Neagu, ne-a explicat că, în general, haitele de lupi nu se stabilesc într-un singur loc, fiind animale migratoare.

„Informații multe nu deținem, dar sunt într-adevăr câteva haite de lup în zona Covasnei, și azi-noapte s-a primit un mesaj Ro-Alert că sunt lupi pe strada Gábor Áron. Lupii nu stau într-un loc, (…) sunt veniți din alte zone, poate chiar din zona Ucrainei, nu știu ce să spun, nu am date în acest sens, dar noi încercăm să monitorizăm și să vedem care este situația lor. Într-adevăr, anul ăsta a mai fost la Cernat un atac la o stână unde au omorât 10 oi, și au mai fost câini care au fost omorâți în zona Covasnei, dar nu au fost sesizate la noi”, ne-a spus șeful APM Covasna.  

Haite de lupi au fost observate în ultimele săptămâni dând târcoale mai multor localități din județ, printre care și Chiuruș, Pachia, Păpăuți, Zagon și Turia. Potrivit ISU Covasna, de la începutul acestui an au fost transmise 5 mesaje Ro-Alert care semnalau prezența animalelor sălbatice în apropierea gospodăriilor din județ.

„De la începutul acestui an și până în prezent a fost transmis un mesaj Ro-Alert cu privire la prezența unui lup în aproprierea unei gospodării în localitatea Covasna. Prezența acestui animal sălbatic a fost semnalată în data de 17.02.2024, în jurul orei 23:00. De asemenea, au fost semnalate alte patru cazuri de prezență a urșilor în aproprierea locuințelor cetățenilor din localitățile Covasna, Târgu Secuiesc și Araci”, au transmis reprezentanții ISU Covasna.

În prezent, legislația permite recoltarea a mai puțin de 100 de exemplare de lup pe an, prin derogare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio