Ştiri locale

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat

Elevii din clasele terminale ale învățământului liceal vor susține în această săptămână probele scrise pentru simularea examenului de Bacalaureat 2024, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației. Peste 146.000 de elevi din ultimul an de liceu vor participa la simularea examenului de Bacalaureat, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Peste 1.320 de școli vor fi centre de examinare, potrivit sursei citate.

Simularea examenului național de Bacalaureat începe luni, 4 martie, cu proba la Limba și literatura română, continuă marți, 5 martie, cu proba obligatorie în funcție de profil – Matematică sau Istorie și miercuri, 6 martie, cu proba la alegere a profilului și specializării – fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie. Pe 7 martie este proba de limba maternă pentru elevii care aparțin minorităților naționale, prevede calendarul oficial al simulării.

Accesul în săli se va face până la ora 08:30 cel târziu, iar la ora 09:00 candidații vor începe să rezolve subiectele distribuite de profesorii asistenți din plicurile sigilate primite, prevede procedura de organizare.

Mai exact, elevii vor merge la liceu și vor intră în sala în care sunt repartizați, planificare afișată la avizierul școlii de regulă. Pentru a putea fi legitimați, este esențial să nu uite un act de identitate acasă, prevede procedura. Până la ora 09:00, vor fi instruiți de profesorii asistenți – la simulare, de obicei, din școala lor – cu privire la cum va decurge proba.

În jurul orei 9, subiectele multiplicate vor ajunge în săli în plicuri sigilate prin profesorii din comisia de organizarea și vor fi distribuite elevilor așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Din acel moment, conform procedurii, „timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de bacalaureat este de trei ore”. Elevii vor avea de semnat într-un proces verbal că au primit subiectul corespunzător, potrivit sursei citate.

„Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2024 și a simulării din acest an.

Potrivit comunicatului de la Ministerul Educației, „rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens”.

Notele nu se trec de regulă în catalog, „însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării ME.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15.00, pe pagina web dedicată, precizează sursa citată. Edupedu.ro va publica subiectele și baremele atunci când vor fi afișate online de Ministerul Educației.

Lucrările elevilor, corectate digitalizat

Este a doua sesiune de corectare digitalizată a unor lucrări la nivel național, după simularea Evaluării Naționale de acum aproape o lună. Procesul de corectare digitalizată prevede scanarea lucrărilor în sălile din centrele de examen, urcarea lor pe platforma de corectare digitalizată și repartizarea lor către profesori din toată țara, fără să fie din județul de origine al candidatului, în vederea notării. Corectarea digitalizată la nivel național a fost pilotată la Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă și ar urma să continue după simulările de Bacalaureat, examenele propriu-zise, chiar și la concursurile/examenele profesorilor.

Publicitate
banner we radio