Ştiri locale

Luni începe colectarea sticlelor din mediul rural. TEGA va oferi o bere pentru fiecare 10 kg de sticlă 

A fost un început de an ciudat pentru colectarea sticlei: cumpărătorul ne-a oferit 1 leu pe tonă pentru sticla colectată de TEGA. Situația s-a schimbat de atunci, dar campania de colectare a sticlei are alte piedici în 2024, însă TEGA merge în continuare înainte.

„Din păcate, anul acesta putem oferi o cutie de bere pentru 10 kg de sticlă. Motivul principal este de natură economică: berea costă mai mult, transportul costă mai mult și forța de muncă costă mai mult. Colectarea sticlelor nu a avut ca scop profitul, deoarece am obținut un profit foarte mic din cantitatea colectată, scopul a fost acela de a evita aruncarea sticlelor pe marginea drumului sau pe malurile apelor. Acest lucru este valabil și acum. Ceea ce complică situația este faptul că, atât în opinia industriei, cât și a producătorilor, există o lipsă de claritate în ceea ce privește ceea ce ar trebui să se întâmple cu sticlele care nu sunt introduse pe piață în cadrul sistemului garanție-returnare: vrem să evităm ca acestea să rămână o povară a locuitorilor și nu vrem să rămână nici la noi. În acest fel, de luni, 18 martie, vom începe să colectăm sticlele din mediul rural, cu modificarea că vom da o bere pentru 10 kg de sticlă în loc de 5 kg ca până acum, pentru că este importantă colectarea selectivă și nu vrem ca sticla să ajungă în deșeurile mixte și apoi la groapa de gunoi, pentru că este un material util. Știm că nu vom mai avea astfel de campanii mult timp, pentru că vom rămâne fără sticla produsă anterior, dar vom lucra la colectarea ei atât timp cât vom putea“, a explicat directorul TEGA S.A., Máthé László.

La rândul său, directorul ADI SIMD Covasna, Ambrus József, spune că la nivel național există mii de tone de sticlă care au fost produse înainte de lansarea sistemului Returo. “Nu știm ce cantitate putem avea în județul Covasna, dar știm că trebuie să facem ceva cu ea. Ne gândim aici la băuturile care care vor fi pe piață până la sfârșitul lunii iunie a acestui an. În acest moment, nu este clar din punct de vedere legal ce trebuie făcut cu aceste sticle: ceea ce este sigur este că trebuie să clarificăm situația aici, astfel încât sticlele să nu se irosească, așa că eu cred că este important ca oamenii să le predea la TEGA, de exemplu. Cred că și această situație ciudată se va clarifica în timp.

TEGA S.A.

Biroul de presă 

Publicitate
banner we radio