Ştiri locale

Luna iulie în județul Covasna: Sepsi Classic, Festivalul Lavandei, Karting, Moto-Rock Fest, vânătoare de comori pe bicicletă, Nedeia Mocănească și Caravana TIFF

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică SepsiClassic, Festivalul Lavandei, Zilele comunei Brăduț și ale satului Căpeni, Moto-Rock Fest, curse de karting, vânătoare de comori pe bicicletă, Nedeia Mocănească, Caravana TIFF Unlimited și Târguri ale producătorilor și meșteșugarilor locali, sunt câteva dintre evenimentele care vor avea loc în luna iulie în judeţul Covasna.

Până la finalul acestei săptămâni, la Sfântu Gheorghe publicul poate alege din 13 concerte, dintre care şase gratuite, precum şi mai multe ateliere, printre care unul de percuţie indiană. Concertele vor avea loc atât în spaţii consacrate, precum sala „Bartok Bela” a Muzeului Naţional Secuiesc şi Biserica Krisztus Kiraly, cât şi în aer liber, în Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Vineri, 5 iulie, Sepsi Art Quartet din Sfântu Gheorghe va concerta în Parcul Elisabeta, în cadrul programului „Melodii pe promenadă”, iar al doilea concert al zilei va fi susţinut de Trio all’ Ungherese din Budapesta la Muzeul Naţional Secuiesc. Va urma apoi concertul pianistului Magyar Valentin, un tânăr muzician din Ungaria care a obţinut numeroase premii prestigioase la concursuri naţionale şi internaţionale, iar seara se va încheia cu concertul de orgă al artistului Tabajdi Adam la Biserica Krisztus Kiraly.

Sâmbătă, 6 iulie, în cadrul SepsiClassic vor evolua pianistul Kiralyhalmi Gusztav, precum şi flautista Sebestyen-Lazar Kata, elevă la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, care a obţinut locul al doilea la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală din acest an. Seara se va încheia cu concertul extraordinar al Corului Oraşului Veszprem din Ungaria, oraş înfrăţit cu municipiul Sfântu Gheorghe.

În ultima zi a festivalului vor concerta ansamblul 4Cord Quartet în cadrul programului „Melodii de promenadă” pe malul lacului din parcul Elisabeta, iar baritonul Sandor Csaba, soprana Mădălina Bourceanu şi violonista Magdalena Suciu vor susţine recitaluri în sala Bartok Bela a Muzeului Secuiesc. Festivalul se va încheia cu concertul Filarmonicii Pannon din Peci (Ungaria). Mai multe detalii AICI.

În următoarele trei weekenduri, locuitorii județului sunt așteptați în Grădina de lavandă de la Ozun, unde își vor putea culege singuri plantele din recolta de acest an, vor putea face picnic, vizite în grup, fotografii individuale și de nuntă, și vor putea lua parte la diverse programe și activități pentru copii și familii, pe baza unei rezervări prealabile. Mai multe detalii AICI.

De altfel, în weekendurile 6-7 iulie și 13-14 iulie, la intersecția spre Ghidfalău înspre Zălan va avea loc prima ediție a Festivalului de Lavandă „Lila Arany”, unde doritorii sunt așteptați cu o gamă variată de programe, iar reprezentanții Asociației Visit Covasna promit „distracție și relaxare atât pentru copii, cât și pentru adulți”.

Printre programele permanente se numără Wonderwall Photobooth, un spațiu în care doritorii își vor putea face fotografii, Colțul copiilor, unde vor fi organizate activități de creație, jocuri de societate, face painting și împletituri de păr, un bar de cocktailuri, precum și un stand de artizanat unde se vor putea găsi produse cosmetice, articole cusute manual, jucării pentru copii etc. Taxa de participare este 30 lei pentru adulți, 15 lei pentru minori, iar copiii sub 3 ani au intrare gratuită. În prețul biletului sunt incluse un buchet de lavandă cules de participant, o limonadă și o fotografie suvenir.

Tot weekendul acesta, sâmbătă și duminică au loc Zilele comunei Brăduț, în zona cabanei turistice Kuvaszó, la Filia.

Competiția națională de karting de pe circuitul Skat Kart din Târgu Secuiesc (Str. Poligonului nr. 12) are loc în weekendul 12-14 iulie, între orele 10:00-17:00, fiind deschisă și participării internaționale, potrivit organizatorilor. Concursul va consta într-o serie de antrenamente libere, un antrenament oficial, antrenament calificativ cronometrat, două manșe de calificare și două finale. Mai multe detalii despre competiție și programul evenimentului pot fi obținute la numărul de telefon: 0744 306 181.

Tot în weekendul 12-14 iulie, la Băile Fortyogó, Târgu Secuiesc, are loc „Moto-Rock Fest – Free Frog’s Riders Bikers Weekend”. Programul cuprinde, printre altele, o paradă a motocicletelor (sâmbătă, ora 12:00), gulaș din partea casei (ora 14:00) și concursuri.

Tot la Târgu Secuiesc, sâmbătă, 13 iulie, are loc o nouă ediție a Târgului producătorilor și meșteșugarilor locali, amenajat în Piața Gábor Áron din municipiu, iar pe promenada orașului Covasna, duminică (14 iulie) are loc Târgul produselor tradiționale și locale.

În data de 20 iulie, la Târgu Secuiesc are loc a zecea ediție a evenimentului „Elemér pe drumul Nemirei – vânătoare de comori pe bicicletă”, adresat pasionaților de ciclism și adrenalină, indiferent de vârstă. Participanții trebuie să aibă la ei bicicleta, o cameră foto (sau telefon),  cască de protecție și,  recomandat, să folosească protecție solară, iar pe lângă toate acestea, să aibă „spirit de aventură, creativitate, gândire logică”. Organizatorii pun la dispoziție o hartă, împreună cu obiectivul pe care concurenții trebuie să îl atingă, precum și o mică gustare. Taxa de participare este de 21 lei iar înscrierile se fac până pe 18 iulie, la numărul de telefon 0766 611 066, sau prin e-mail, la adresa: office@zoldnap.info. Potrivit organizatorilor, numărul locurilor este limitat. Startul se va da din fața Sălii Polivalente „Kicsid Gábor” din Târgu Secuiesc.

O nouă ediție a uneia dintre cele mai vechi şi populare sărbători ale românilor din Voinești-Covasna, Nedeia Mocănească sau Sântilia, are loc în weekendul 20-21 iulie, în Valea Zânelor, și tot în același weekend au loc și Zilele satului Căpeni, fiind programate activități și programe pe terenul de fotbal și în curtea Bisericii Reformate.

Programul lunii iulie se încheie cu două seri de proiecții de filme în aer liber la Castelul Mikes din Zăbala, unde Caravana Filmelor TIFF Unlimited va reveni în perioada 23-24 iulie. Potrivit organizatorilor, publicul va putea viziona filmul „Fără aer” / Elfogy a levegő (Dramă, Ungaria 2023, regia Moldovai Ágnes), și filmul „Totul despre familia Lefkovics” / Lefkovicsék gyászolnak (Dramă/Comedie, Ungaria 2024, regia Ádám Breier).

Biletele costă 30 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi și vor putea fi procurate la fața locului, înaintea proiecțiilor.

Mai multe detalii despre evenimentele care au loc în județul Covasna fi găsite (AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio