Ştiri locale

Lucrările pentru extinderea și modernizarea Urgențelor Spitalului Județean, finalizate în proporție de 98%

Lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, demarate în urmă cu mai bine de doi ani, se apropie de final, însă vor costa cu peste 1.2 milioane de lei mai mult față de valoarea totală stabilită inițial în proiect și se vor încheia cu întârziere față de planurile inițiale. Potrivit autorităților județene, construcția este finalizată în proporție de circa 98%, iar o parte dintre echipamente și dotări vor sosi, cel mai probabil, în luna decembrie.  

Investiția este realizată cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar contractul de execuție a fost câștigat de firma Viaduct SRL din județul Harghita, fiind semnat în mai 2021. Conform planurilor inițiale, lucrările trebuiau să se încheie la finalul anului trecut, însă explozia prețurilor și criza materialelor de construcții, odată cu războiul ruso-ucrainean, au dus la amânări în finalizarea proiectului.

Publicitate

La vremea respectivă, valoarea totală a investiției a fost evaluată la 9.236.790  lei cu TVA, însă de-a lungul timpului contractul de achiziție publică încheiat între autoritățile județene și executant a trebuit să fie modificat prin 15 acte adiționale, în vederea ajustării prețurilor şi valorii devizelor generale.

Săptămâna trecută, Consiliul Județean a solicitat din nou modificarea bugetului proiectului, după ce, în urma elaborării proiectului tehnic, a rezultat o diferență de valoare între devizul general al studiului de fezabilitate și proiectul tehnic. Pentru aprobarea modificării bugetului,  Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a solicitat autorităților județene un memoriu justificativ, o scurtă prezentare privind stadiul actual al implementării proiectului, dar și hotărârile Consiliului Județean Covasna cu privire la modificările solicitate.

Luni, consilierii județeni au aprobat Devizul general actualizat și Indicatorii tehnico-economici cu noua valoare totală a proiectului, respectiv 10.480.857 lei cu TVA, dar și modificarea Hotărârii privind contribuția proprie a Județului Covasna și cofinanțarea de 2% în cadrul proiectului, cele două puncte fiind introduse de urgență pe Ordinea de zi a ședinței, întrucât varianta actualizată a cererii de finanțare trebuia să fie încărcată pe platforma ADR Centru până cel târziu în data de 27 noiembrie.

„Este o finanțare dintr-un program european și suntem la sfârșitul lucrării. Aceste două proiecte sunt de urgență pentru că, în conformitate cu solicitarea de clarificare a Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, varianta actualizată a cererii de finanțare trebuie încărcată până cel târziu în data de 27 noiembrie, adică azi. De altfel, solicitarea de clarificare ne-a fost trimisă pe data de 22 noiembrie, după ședința susținută anterior”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Conform proiectului, Unitatea de Primiri Urgențe va funcționa într-o clădire modernă, cu spații și echipamente noi, care îndeplinesc cerințele și normele actuale privind primirea pacienților cu urgențe medicale.

În prezent, activitatea se desfășoară pe o suprafață limitată de cca. 320 mp, însă în urma extinderii clădirii principale a Spitalului, suprafața totală va fi de aproximativ 1.000 mp, aici urmând să funcționeze noua secţie UPU care va fi compartimentată separat pentru adulţi, copii şi imagistică. Construcția va dispune de spații dotate cu echipamente medicale pentru radiologice și CT, resuscitare, ortopedie și consultații specifice de pediatrie. De asemenea, conform proiectului, căile de acces vor fi realizate astfel încât circulația pacienților să fie fluidizată, iar spațiul va permite staționarea simultană a 6-8 ambulanțe în fața secției, la punctul de transfer.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio