Ştiri locale

Lucrările la podul din strada Gábor Áron ar putea fi amânate până vara viitoare, dacă va fi necesară închiderea totală a circulației

Primăria Sfântu Gheorghe ia în calcul amânarea cu un an a începerii lucrărilor pentru reabilitarea podului din strada Gábor Áron, care leagă Parcul Central de strada Vasile Goldiș din cartierul Simeria, deși, conform planului inițial, acestea trebuiau să demareze luna viitoare.

Viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba, a precizat că Municipalitatea va emite ordinul de începere doar după ce va fi dată autorizația de închidere a circulației, iar în acest sens, firma de construcții Drumuri și Poduri – cea care a câștigat licitația – a efectuat săptămâna trecută o vizită în teren, împreună cu reprezentanții Primăriei, pentru a decide ce restricții trebuie impuse pe durata lucrărilor.

Întrucât se dorește evitarea închiderii totale a circulației – variantă despre care executantul susține că este singura modalitate, Primăria a solicitat și expertiza firmei proiectante, iar dacă acesta din urmă va ajunge la aceeași concluzie, lucrările ar putea fi amânate până în vara viitoare.

„Nu am ajuns la o concluzie finală, și la începutul lunii septembrie va putea să vină și proiectantul. Constructorul susține că zona trebuie închisă total, lucru la care noi nu suntem parteneri, sau dacă nu este altă modalitate, atunci pentru o perioadă foarte, foarte scurtă. De aceea am chemat și proiectantul, să vedem dacă este posibilitate, cel puțin pe o bandă, să se circule și sus, și jos. Dacă nu este altă modalitate, atunci va trebui să amânăm până în vacanța viitoare, deci până în vara viitoare, fiindcă nu se poate să renunțăm la posibilitatea de a coborî sau urca în cartierul Simeria prin strada Spitalului, pentru că se blochează circulația în tot orașul”, a spus Tóth-Birtan Csaba.

Conform expertizei tehnice, pasajul rutier care supratraversează strada Libertății a fost construit la începutul anilor ’70, dar în timp, sub acțiunea traficului, factorilor climaterici și lipsei lucrărilor de întreținere, s-a degradat serios, iar unele elemente pot prezenta pericol pentru participanții la trafic.

Printre deficiențele majore constatate se numără distrugeri ale grinzilor principale, urme de rugină și deformare, produse de-a lungul timpului de vehicule cu gabarit depășit, existând porțiuni din care betonul s-a desprins.

Podul va fi reabilitat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea finanțării acordate fiind de 2.115.253,84 lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Primăria Sfântu Gheorghe şi-a anunţat intenţia de a porni lucrările de reabilitare şi consolidare încă de la finalul anului 2019, în plan fiind, printre altele, şi amenajarea a 18 locuri de parcare sub pasaj, dar şi realizarea iluminatului arhitectural al parapetului pietonal prin amplasarea unor LED-uri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio