Ştiri locale

Lucrările la complexul sportiv și de agrement din stațiunea Covasna, finalizate în proporție de aproape 50%

Lucrările pentru construirea stadionului de fotbal și a terenului multifuncțional pentru handbal și tenis din orașul Covasna, demarate în primăvara anului trecut, au fost finalizate în proporție de circa 40-50%, potrivit primarului stațiunii, Gyerő József.

Investiția, în valoare de circa 8 milioane de lei, este realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI) și presupune amenajarea unui teren de fotbal de mari dimensiuni, cu gazon artificial și instalație pentru iluminat nocturn, tribune cu 500 locuri, teren multifuncțional pentru handbal și tenis, clădiri cu vestiare și grupuri sanitare, locuri de parcare, alei pietonale și spații verzi.

Publicitate

Centrul de agrement și sportiv va fi amenajat în vecinătatea Poligonului din localitatea Chiuruș, iar pe lângă această lucrare, Primăria Covasna are în plan și construirea unei săli de sport cu 180 de locuri, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, pe modelul celei realizate și finalizate recent la Dobârlău (AICI)Bazele sportive vor putea fi utilizate atât de localnici și turiști, dar mai ales de echipele sportive care vin în cantonament în această zonă.

„Avem un Complex sportiv pe stadion cu 500 de locuri – tip 1, construit prin CNI printr-un angajament al statului român luat față de FIFA, în considerarea turneului final UEFA 2020 care s-a ținut în 2021 (…) Am obținut finanțare, CNI a făcut achiziția publică, dar proiectarea a durat foarte mult. A trebuit să viabilizăm zona, acum lucrăm la viabilizare pe amplasament care, de altfel, va fi și amplasamentul sălii de sport. Este un teren mai mare unde se vor construi aceste obiective. Complexul sportiv tip 1 este în stadiul de construire, deja se construiește clădirea, s-a amenajat în mare parte și terenul, urmează să se instaleze și iluminatul public, să se facă și terenul mic, deci stadiul lucrărilor este undeva pe la vreo 40-50% din câte apreciez eu. La sala de sport care se va construi lângă, procedura de achiziție a durat destul de mult, după care a urmat proiectarea sau ajustarea proiectului-tip la condițiile de la fața locului, (…) respectiv obținerea tuturor avizelor, inclusiv a avizului de la ISU pentru securitatea împotriva incendiilor care, iarăși, a durat destul de mult. Am obținut toate avizele și urmează ca CNI să dea ordinul de începere a lucrărilor. Chiar astăzi am discutat cu antreprenorul care a câștigat licitația și acum așteaptă să i se dea ordinul de începere. Deocamdată nici nu am început lucrările”, ne-a explicat edilul.

Ambele proiecte – atât cel de la Dobârlău, cât și cel de la Covasna – au fost depuse și câștigate în primăvara anului trecut, și deși contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de la Covasna a fost încheiat la începutul lunii iunie 2022, lucrările încă nu au fost demarate, în vreme ce la Dobârlău lucrările au fost finalizate la mai puțin de un an de când au fost demarate.

„Nu știu ce s-a întâmplat, și mie mi se pare ciudat, dar pe procedurile de achiziție de la nivelul CNI noi nu avem niciun control. Ulterior, ei încheie contractul cu cel care câștigă licitația, dar termenul de realizare și depunere a proiectului tehnic, de exemplu, nu ține de atribuțiile noastre. Noi mai dăm câte un telefon, îi mai întrebăm ce se întâmplă, de ce întârzie lucrările (…) Suntem în prag de a începe, depinde doar de CNI să emită ordinul de începere. Cu siguranță anul acesta, deci ei zic că într-o lună vin aici cu tot șantierul, cu organizare, tot, dar să se emită ordinul de începere”, ne-a mai spus primarul Gyerő József.

În zona respectivă, autoritățile locale intenționează să mai amenajeze o tabără pentru copii, un teatru de vară, o sală de bowling și o bază ISU Covasna, pentru construirea căreia Primăria pune la dispoziție, cu titlu gratuit, un teren de circa 2.000 mp. Aceasta din urmă va fi realizată printr-o finanțare europeană, în prezent fiind în derulare lucrările de dezmembrare a terenului și transferarea dreptului de proprietate către statul român, în administrarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Din nefericire, noi nu avem bază ISU la Covasna, iar în momentul în care se întâmplă o nenorocire, trebuie să vină pompierii din Târgu Secuiesc, din Sfântu Gheorghe, mai ales că deservim și zona Comandău, unde e greu de ajuns în timp util”, a mai explicat primarul.

Conform contractului încheiat cu CNI, autoritățile locale au obligația viabilizării și sistematizării complete a amplasamentului, prin racordarea la rețelele de gaze naturale, electricitate, apă și canalizare menajeră, respectiv realizarea spațiilor circulabile în zona obiectivului, și a benzilor de accelerare/decelerare pe sectorul de drum național care va face accesul către baza sportivă. Investiția a fost estimată la circa 10 milioane de lei, sumă pe care, potrivit edilului, Primăria nu o are în prezent.

„Noi trebuie să tragem gazul metan acolo, care să deservească întreaga zonă de aproximativ 4 hectare în care vor fi amplasate aceste două obiective, (…) trebuie să rezolvăm alimentarea cu curent electric și chiar joi vom avea o ședință de Consiliu Local în care vom aloca bani în vederea achiziționării unui transformator de curent, pentru că actuala capacitate a curentului electric existent acolo nu este de ajuns. Urmează viabilizarea incintei cu apă curentă și canalizare și configurarea unor drumuri de acces, într-o primă fază, probabil, mai modeste și la un standard inferior, urmând să viabilizăm la standarde optime când vom mai avea bani, cu asfaltări, iluminat public și așa mai departe. Costă foarte mult, sunt cheltuieli neeligibile și nu intră în proiectul CNI, sunt sume cu care trebuie să venim noi. Am făcut un Studiu de fezabilitate doar pentru viabilizarea incintei, a perimetrului, ne costă peste 10 milioane de lei, sumă pe care deocamdată nu o avem”, a mai spus primarul.

În ceea ce privește stadionul multifuncțional, demersurile pentru realizarea investiției au fost demarate în urmă cu mai bine de trei ani, perioadă în care Primăria stațiunii a beneficiat, printre altele, de sprijinul Asociației Județene de Fotbal Covasna și de cel al Consiliului Județean Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio