Lucrările la aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav vor continua anul viitor
Studiul de fezabilitate pentru etapa a treia de construcţie a aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav a fost reactualizat, urmând ca în primăvara anului viitor să înceapă construcţia căii de rulare, a platformei de staţionare a aeronavelor şi dotările pentru pistă, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov (CJ), Adrian Veştea.
„În urma reactualizării studiului de fezabilitate a reieşit că mai este necesară suma de 39 de milioane de euro pentru finalizarea aeroportului. Pentru lucrările care se vor executa anul viitor Consiliul Judeţean (CJ) va aloca din bugetul propriu suma de 10 milioane de euro, sumă necesară pentru prima etapă, urmând ca celelalte 29 de milioane de euro să fie asigurate atât de Consiliul Judeţean Braşov cât şi de Primăria Braşov, Primăria Sf. Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna. Lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor şi de aceea noi ne-am grăbit să aprobăm indicatorii tehnico economici în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean pentru a începe procedurile de achiziţii pentru partea de proiectare şi partea de construcţie”, a afirmat marţi într-o conferinţă de presă Adrian Veştea.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna şi ai Primăriei Sf. Gheorghe, prezenţi la conferinţa de presă, au dat asigurări că vor finanţa construcţia aeroportului fiecare cu trei milioane, apreciind totodată demersurile care se fac pentru continuarea lucrărilor la acest obiectiv.
„Ne bucurăm că s-a deblocat acest proiect odată cu votarea Legii privind terenul pe care acest obiectiv se construieşte. Vom participa şi noi din punct de vedere financiar cu câte trei milioane de euro fiecare, Primăria şi Consiliul Judeţean Covasna. Consider că acest proiect este un test de seriozitate pentru autorităţile locale. Avem interese comune şi sunt convins că dacă ne punem pe treabă putem respecta termenele prevăzute în derularea acestui important obiectiv de investiţii atât pentru judeţul Braşov, cât şi pentru judeţul Covasna. Ca durată de timp ajungi mai repede de la Sf. Gheorghe la Braşov, în 30 de minute, decât din Piaţa Universităţii la Aeroportul Internaţional Otopeni. Din partea noastră aveţi tot sprijinul”, a declarat primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad.
Directorul Departamentului Infrastructură Aeronautică IPTANA, Laurenţiu Matache, a precizat că prin reactualizarea studiului de fezabilitate vor fi derulate o serie de obiective cuprinse în etapa a treia de dezvoltare a aeroportului.
„În primul rând la nivel investiţional se va realiza anul viitor o cale de rulare, o platformă de staţionare a aeronavelor şi dotările necesare la pista de decolare aterizare, adică balizajul şi canalizarea pentru apa pluvială. În anii următori vor fi construite turnul de control, terminalul de pasageri, parcarea publică, remiza de pompieri şi alte construcţii necesare funcţionării aeroportului. În prima etapă terminalul de pasageri este dimensionat pentru un număr de 400 de pasageri la ora de vârf, iar capacitatea platformei de staţionare este pentru trei aeronave. Pe măsură ce traficul o va impune se pot dezvolta capacităţile aeroportului”, a spus Laurenţiu Matache.
Primarul din Braşov, George Scripcaru, a afirmat că este foarte important ca din acest moment să existe o etapizare pentru ceea ce urmează să se execute la acest obiectiv de investiţii, urmând a se stabili, conform legislaţiei în vigoare, modul în care primăria Braşov va finanţa o parte din construcţia aeroportului.
La viitorul aeroport internaţional Braşov-Ghimbav a fost construită pista în lungime de 2.850 de metri şi 45 de metri lăţime, care a fost dată în folosinţă în toamna anului 2014. Până acum, pentru construcţia pistei şi a gardul de împrejmuire al terenului Consiliul Judeţean Braşov a cheltuit din bugetul propriu suma de 24 de milioane de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a afirmat că aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav va fi finalizat în anul 2020.