Ştiri locale

Lucrările de extindere şi modernizare a Şcolii Speciale din Sfântu Gheorghe se vor finaliza la vară

Lucrările de extindere şi modernizare a Şcolii Gimnaziale Speciale din Sfântu Gheorghe, demarate în urmă cu aproape doi ani, se vor finaliza în vara acestui an. Unitatea de învățământ în care învață 185 de elevi cu cerințe educaționale speciale este reabilitată printr-un proiect în valoare de 27 de milioane de lei, cofinanțat cu 6,6 milioane de lei din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Investiția a presupus, printre altele, renovarea interioară şi exterioară a unității de învățământ, extinderea cu un etaj a clădirii principale şi construirea a două clădiri separate, dintre care una pentru ateliere şi una care va servi drept sală de sport, amenajarea unor săli de terapie specială precum și a unei săli multifuncționale. Totodată, în cadrul proiectului, unitatea de învățământ va fi dotată cu mobilier și echipamente noi.

„Este un proiect european foarte mare, în valoare de 27 de milioane de lei, din care am primit de la Uniunea Europeană numai 6,6 milioane de lei, deci mare parte a fondurilor sunt de la Consiliul Județean. Momentan sunt 185 de copii în Școala Specială, care nu au avut niciodată ateliere școlare, de exemplu, iar acum, în noua clădire vor avea ateliere de tâmplărie, de ceramică, ateliere pentru fete, ateliere de textile, respectiv de alimentație publică. Când am făcut proiectul, directorii școlii au venit cu aceste solicitări, să facem aceste ateliere, ceea ce este un lucru absolut nou și benefic pentru acei elevi care au anumite deficiențe. Sunt 25 de săli de clasă, vor avea o sală multifuncțională, respectiv 7 săli de terapie specială pentru elevi, bază sportivă externă și aceste ateliere pe care le-am enumerat (…) Acești copii trebuie să aibă undeva o meserie. Momentan, după clasa a VIII-a își continuă școala profesională în Liceul Puskás Tivadar, dar în timp ne dorim ca și partea de școală profesională să treacă în această entitate, ca să putem gestiona și mai bine aceste ateliere (…) Lucrările la Școala Specială au început în urmă cu doi ani și se termină în această vară, noi preconizăm că anul școlar o să înceapă în această nouă clădire”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Henning László, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

În aceeaşi clădire funcţionează şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE), care oferă servicii educaţionale prin consilieri, logopezi şi mediatori și care, recent, a primit din partea Ministerului Educației încă 20 de posturi de psihologi și logopezi pentru a acoperi nevoile din județ. Vicepreședintele CJ Covasna a menționat că numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale creşte de la un an la altul.  

„Noi credem că trebuie să îngrijim acești copii, având în vedere că, odată cu trecerea timpului, sunt tot mai mulți copii cu cerințe educaționale speciale (…) Nu trebuie să ne gândim numai la acești copii care sunt în școlile speciale. Dacă vă uitați, de exemplu, la copiii care învață la Școala Generală din cartierul Ciucului, cel puțin 60% dintre copii sunt cu cerințe educaționale speciale. Asta înseamnă că au nevoi speciale la logopedie, sau de diferite tipuri, dar asta nu înseamnă că au probleme generale. Acești copii beneficiază de niște facilități, atât financiare, cât și de alte tipuri. Din acest motiv, CJRAE a primit din partea Ministerului Educației, respectiv din partea Inspectoratului Școlar, încă 20 de posturi de logopezi, dar și posturi de psihologi, ca să depisteze cât mai rapid aceste cazuri în fiecare școală din mediul urban, la care sunt arondate și școli din mediul rural, să nu se ajungă la cazuri grave”, a mai spus Henning László.

Potrivit acestuia, în prezent la Școala Specială din Sfântu Gheorghe învață și copiii aduși de la Olteni după desființarea Centrului de plasament nr. 6, care a funcționat timp de mai mulți ani în incinta castelului Mikó din localitate. Acesta din urmă se află într-un amplu proces de reabilitare şi va fi reintrodus în circuitul turistic şi cultural, urmând să fie transformat într-un muzeu ecvestru.

În luna  decembrie a anului trecut, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, afirma că Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe se va număra printre cele mai moderne unități de învățământ de acest gen din țară. La vremea respectivă, autoritățile județene explicau că proiectul a suferit întârzieri față de graficul de implementare estimat la momentul depunerii cererii de finanțare, și nu poate fi finalizat în termenul stabilit inițial, fiind necesară etapizarea proiectului și susținerea de la bugetul local a tuturor cheltuielilor necesare pentru implementare și operaționalizare, apărute după data de 31 decembrie.

Principalele motive invocate de autoritățile județene, referitor la întârzierea în finalizarea lucrărilor, au fost pandemia Covid-19 și întârzierile în semnarea contractului de finanțare care au dus, la rândul lor, la întârzieri în elaborarea Proiectului tehnic, respectiv la creșterea valorii inițiale a investiției, de la peste 13.1 milioane de lei, la  peste 27 de milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: covasnamedia.ro

Publicitate
banner we radio