Ştiri locale

A luat fiinţă prima cooperativă, Cooperativa Agricolă SicLand

Prima cooperativă din judeţul Covasna care are ca activitate colectarea, prelucrarea şi valorificarea laptelui a fost constituită printr-o asociere intercomunitară dintre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, procesatorul de lapte Meotis SRL din Ilieni, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Ilieni, precum şi cu participarea a patru persoane fizice.

La conferinţa de presă ce a avut loc joi, 4 iunie, în curtea procesatorul de lapte Meotis SRL din Ilieni, persoanele competente au prezentat importanţa şi avantajele înfiinţării cooperativei, în timp ce reprezentanţii mass-mediei au gustat primul produs local al Cooperativei SicLand, caşcavalul gustos, semiuscat şi maturat care a fost preparat din laptele de vacă furnizate de crescătorii de vaci din Sfântu Gheorghe şi Catalina.

Publicul prezent a fost salutat de Orbán Miklós, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, după care a luat cuvântul Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, care a afirmat că singura soluţie pentru a garanta rămânerea pe piaţă a agricultorilor mici şi mijlocii este intrarea acestora în forme asociative.

Obiectivul cooperativei agricole este acela de a achiziţiona, prelucra şi valorifica la nivel local produsele agricole obţinute de fermierii locali, în situaţia de faţă laptele. În continuare se are în plan înfiinţarea unor alte cooperative de acest gen care să se reunească sub o mare organizaţie de tip umbrelă.

Iată, această cooperativă este răspunsul nostru la produsele lactate aduse din import. Cooperativa nou înfiinţată reprezintă singura cale care poate garanta succesul pentru munca crescătorilor de animale, a producătorilor şi procesatorilor de lapte. Nu e normal că, la nivelul Uniunii Europene, preţul mediu plătit la achiziţia laptelui-materie primă este de 1,50 lei, în Tirolul de Sud fiind de 1,45 lei, pe când în zona noastra producătorului se plătesc doar 50 de bani. Cei din judeţul Harghita au făcut deja primul pas în acest sens, iar noi, cei din judeţul Covasna facem eforturi să încurajăm înfiinţarea unor asociaţii în care să se regăsească în calitatea de membrii cât mai mulţi fermieri. La întâlnirile fermierilor organizate pe tot teritoriul judeţului am accentuat importanţa înfiinţării cooperativelor locale care reprezintă cheia avansării şi a asigurării existenţei materiale. Cazul Ilieniului este primul la noi. Felicitări pentru aceasta. Să fie un exemplu de urmat!” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Luând cuvântul, Benkő Árpád, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Ilieni, a subliniat faptul că fermierii trebuie să se ajute pe ei înşişi. Referitor la cooperativa nou înfiinţată, a spus că aceasta nu trebuie confundată cu fostele CAP-uri.

Prezent la conferinţă de presă, Kozma Béla, directorul Camerei Agricole Judeţene Covasna, a spus că produse asemănătoare cu cele SicLand se pot produce şi în alte colţuri ale judeţului. Primul produs local SicLand va fi disponibil în curând în cadrul târgurilor organizate săptămânal şi lunar, precum şi în magazinele Bertis.

Managerul fabricii Meotis din Ilieni, Bakó Zoltán, a spus că din cantitatea de cca o mie de litri de lapte pasteurizat, în urma procesării laptelui, la Ilieni se va produce caşcaval de tip tilsit.

Berszány Tibor, proprietarul lanţului de magazine Bertis, a afirmat că, într-o primă fază, produsele vor fi comercializate în judeţul Covasna, urmând ca mai târziu acestea să ajungă şi în judeţele învecinate. Scopul lor este de a oferi spre vânzare produse calitative, la un preţ avantajos.

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Publicitate
banner we radio