Ştiri locale

Locuitorii județului Covasna pot deveni observatori electorali independenți pentru a asigura corectitudinea la localele și europarlamentarele din 9 iunie

Coaliția Vot Corect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, este în căutare de observatori independenți din județul Covasna, care să monitorizeze procesul de vot la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Înscrierile se fac prin completarea unui formular online, disponibil AICI.

Persoanele care doresc să se înscrie ca observator nu trebuie să fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat la aceste alegeri, această activitate fiind incompatibilă cu cea de candidat (chiar și independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral, transmit reprezentanții Expert Forum, coordonatorii Coaliției Vot Corect.

„Observatorul este un cetățean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale (…) Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. În plus, formularul conține întrebări care ne ajută să organizăm mai eficient procesul de observare. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea”, mai transmit reprezentanții Expert Forum.

Activitatea nu este remunerată, fiind bazată pe voluntariat. Observatorii sunt pregătiți și informați pentru a face față provocărilor din ziua scrutinului, având acces la training și materialele necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (Manual al Observatorului, sau asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe durata zilei alegerilor).

Fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone „Vote Monitor”, realizată de Code for Romania, pentru a colecta date din secțiile de votare.

***

Coaliția Vot Corect este formată din organizații cu experiență din toată țara: Expert Forum (București), Asociația Civica (Iași), Asociația Rădăuțiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj-Napoca) și Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), care mobilizează resurse și expertiză la nivel național și în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esențial în monitorizarea alegerilor.

„În ultimii 10 ani, am construit și perfecționat o metodologie de observare cu impact în ceea ce privește alegerile. Am monitorizat alegerile încă din 2014, am lansat rapoarte de monitorizare a acestora, și am reușit să contribuim la îmbunătățirea practicilor la toate tipurile de alegeri (…) În 2024 ne propunem să continuăm observarea alegerilor și chiar să ne extindem zonele pe care le vom acoperi mai detaliat, precum tehnologiile electorale, publicitatea online sau utilizarea datelor deschise în procesul electoral. Ne vom uita la aspecte care au potențialul de a afecta semnificativ alegerile, precum discursul extremist, dezinformarea sau extinderea campaniilor electorale în online și modul de finanțare a acestora. Vom monitoriza alocările și cheltuielile din subvenții, activitatea Autorității Electorale Permanente, a Curții de Conturi și a partidelor politice, și vom organiza întâlniri pentru a înțelege mai bine cum își desfășoară activitatea în acest domeniu. Vom monitoriza transparența finanțării politice – continuăm seria de rapoarte anuale care analizează finanțarea partidelor. Aceste rapoarte au devenit o tradiție anuală din 2021 și evidențiază principalele tendințe din anii precedenți. În 2024, raportul va fi foarte relevant, mai ales că finanțarea partidelor este direct legată de cea a campaniilor electorale. Vom monitoriza publicitatea politică/electorală online – teme și cheltuieli, vom lucra cu jurnaliști și cetățeni interesați să monitorizeze acest subiect, și vom publica rapoarte de monitorizare”, se arată pe site-ul Expertforum.ro.

Aceeași sursă precizează că inițiatorii acestui proiect și-au propus să aducă schimbări pozitive și să asigure transparență și integritate în procesele electorale din România.

Publicitate
banner we radio