Locuitorii din zona Covasnei, terorizați de atacurile lupilor. O familie din Chiuruș a pierdut 4 câini de pază în două luni
De câteva săptămâni, locuitorii din zona Covasnei sunt terorizați de atacurile haitelor de lupi, prezente tot mai des în apropierea zonelor locuite. Cel mai recent atac a avut loc miercuri dimineața, la Chiuruș, unde lupii au sfâșiat câinele de pază al unei familii – al patrulea în doar două luni. Oamenii se tem și spun că situația este scăpată de sub control.
„Ultimul atac a fost miercuri dimineață. În perioada 2 ianuarie – 28 februarie au fost patru atacuri, ne-au omorât 4 câini de pază. Dimineață am făcut sesizare la Primărie, sperăm că o să se rezolve problema”, ne-a spus Perdi Renata.
Într-o postare pe Facebook, însoțită de imagini cu animalul sfâșiat de haita de lupi, familia păgubită a transmis că situația este gravă și de neacceptat, iar oamenii se tem să țină animalele și în curte: „Situația începe să scape de sub control, nici măcar nu îndrăznești să mai ții un câine în curte. Situația este gravă și de neacceptat”.
Primarul orașului Covasna, de care aparține satul Chiuruș, spune că problema într-adevăr există, însă în mediul online s-a creat și o oarecare isterie, iar unii oameni au ajuns să sune la 112 și să reclame că au văzut lupi în centrul stațiunii, în apropierea hotelurilor – informații neconfirmate în urma verificărilor făcute de autoritățile locale cu ajutorul camerelor de supraveghere.
„Sunt și sesizări nejustificate, să spunem, sau care comportă anumite dubii. De exemplu, marți cineva a sunat la 112 și a fost un mesaj Ro-Alert dimineața prin care se semnala faptul că lupii sunt pe strada Unirii, în zona Hotelului Dacia, deci în centrul orașului. Eu nu prea cred treaba asta, noi avem niște camere de luat vederi în zonă, ne-am uitat pe ele și nu am văzut niciun lup. Am sunat înapoi la Jandarmerie și ei mi-au zis că, de fapt, a sunat o persoană care era cazată la Hotelul Dacia și care, uitându-se înspre liziera pădurii – care e la vreo 2 km de hotel – ar fi văzut vreo 5 lupi. Păi eu nu știu dacă ai putea să distingi un lup de la o distanță de 10 metri, nu patru umbre la liziera pădurii. Deci lupii nu erau în centru, așa cum s-a anunțat prin Ro-Alert, doar cel care a sunat la 112 era în centru (…) Noi am cerut și cerem în continuare suplimentarea cotelor de prevenție și intervenție pentru lup”, ne-a spus primarul Gyerő József.
Întrebat dacă temerile locuitorilor sunt întemeiate și dacă ar exista riscul ca, la un moment dat, oamenii să se întâlnească pe stradă cu lupii, edilul spune că este vorba, mai degrabă, despre o „psihoză”, însă pericolul în cazul gospodăriilor aflate în apropierea zonelor împădurite există, iar soluția se află la Minister.
„Eu nu cred treaba asta (că oamenii s-ar putea întâlni cu lupii pe stradă – n.r.), dar este o apreciere personală. Există o parte de adevăr, în zonele de la periferia orașului animalele sălbatice întră inclusiv în gospodării. La Chiuruș, care e situat sub pădure, cu siguranță că în zona de margine a orașului, sau unde se întâlnește pădurea cu zone locuite, acolo intră animalele sălbatice, dar nu cred că a venit lupul, de exemplu, în strada Unirii din Covasna, în zona Hotelului, așa cum a venit Ro-Alertul alaltăieri. Să presupunem că ursul ar putea să intre, pentru că e un animal care își permite, prin comportamentul său, să intre în zonele locuite, dar lupului îi e frică. Mai mult există o psihoză deja, generată de zvonuri, de postările de pe internet, de Ro-Alert. Pe de altă parte, există fenomenul, am văzut și eu postările oamenilor, am văzut și în strada Gábor Áron, și în gospodăriile din apropierea câmpiei sau pădurii, într-adevăr a intrat animalul. În discursul public există tematizată această problemă, a fost pregnantă în ultima perioadă. Având în vedere că există acest pericol pentru siguranța publică, ar trebui să se sesizeze inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Jandarmeria și Prefectura care, prin pârghiile pe care le au la dispoziție, să solicite, poate cu o voce mai credibilă decât a noastră de aici de la Primărie, alocarea acestor cote de intervenție și de prevenție astfel încât Asociația de Vânătoare să aibă posibilități legale de a extrage aceste exemplare din specia lup”, ne-a explicat primarul.
„Insist să se sune la 112 ca să semnalăm această stare de pericol”
Edilul consideră că procedura de intervenție stabilită pentru specia urs nu poate fi aplicată în cazul lupilor, având în vedere că, spre deosebire de urs, aceste animale nu „așteaptă” venirea comisiei de intervenție la locul atacului.
„Acea procedură care este pentru urs, deși pe cale de analogie ar putea fi interpretată și pentru lup, eu nu cred că este operațională, pentru că ursul te mai așteaptă, cotrobăie prin curte, între timp vine echipa și, dacă îl prinde acolo, poate să intervină inclusiv prin împușcare. În schimb, lupii nu așteaptă două ore după ce s-a sunat la 112 ca să vină echipa de intervenție din Turia în Covasna, sau primarul, sau Jandarmeria. Nu știu, probabil că trebuie organizată o pândă, nu mă pricep, dar cumva trebuie să prevenim și să intervenim (…) Noi solicităm cote de prevenție și de intervenție, dar insist să se sune la 112 ca să semnalăm această stare de pericol și modalitatea în care se reflectă în mentalul colectiv această problemă. Ușor, ușor, deja se creează o psihoză și asta se observă și din postările pe Facebook, dar și în presă.”, a mai spus primarul.
Prefectul județului: „Cunosc problema și mă îngrijorează”
De aceeași părere este și prefectul județului Covasna, Ráduly István, care spune că deși legislația permite intervenția în cazurile în care se constată că populația este pusă în pericol de atacurile animalelor sălbatice protejate prin lege, sunt șanse mici ca, după un atac, lupii să mai fie găsiți de echipa de intervenție la fața locului.
„Anul trecut, când a fost Comisia pentru Petiții din cadrul Parlamentului European în județul nostru, am prezentat problema urșilor. La ora actuală, există o legislație prin care autoritățile locale pot să intervină, iar în caz de nevoie, să treacă la recoltarea exemplarelor de animale sălbatice ocrotite prin lege, care provoacă pagube și reprezintă pericol. Problema este că lupul nu așteaptă prezența membrilor comisiei. Nu știu dacă s-ar rezolva această problemă dacă ar exista cotele de vânat, nu pot să mă exprim eu pentru că nu sunt specialist, dar probabil că da. Dacă sunt prea mulți lupi care intră în intravilan, cum am auzit că a umblat lupul în stațiunea Covasna, aproape de centru, este inacceptabil. Eu sunt sigur că Ministerul Mediului și specialiștii de la Minister vor găsi o soluție, pentru că nu putem să acceptăm. Pentru noi, cei care lucrăm în administrația publică locală, centrală și așa mai departe, ocrotirea omului este pe primul loc”, a spus prefectul Ráduly István.
La rândul său, acesta le recomandă oamenilor să sune la 112 atunci când animalele sălbatice le atacă gospodăriile, și să depună sesizări oficiale la Primărie, astfel încât acestea din urmă să poată ajunge la Prefectură și, de acolo, mai departe la autoritățile centrale.
„Deocamdată nu am primit nicio adresă de la niciun UAT, dar cunosc problema și mă îngrijorează (…) Noi când am trimis către Minister, am trimis în legătură cu pagubele provocate de urși (…) Oamenii să facă solicitări, iar Primăria să ni le transmită nouă, pentru ca noi să le transmitem mai departe, asta este calea legală, altfel nu se poate interveni”, a mai spus refectul.
În ultimele săptămâni, în județul Covasna au fost înregistrate mai multe atacuri ale lupilor, animalele fiind observate dând târcoale mai multor localități din județ, printre care și Chiuruș, Pachia, Păpăuți, Zagon și Turia. Săptămâna trecută, ISU Covasna a emis o avertizare Ro-Alert prin care anunţa locuitorii stațiunii Covasna că pe strada Gábor Áron din oraș a fost semnalată prezența unor lupi. La începutul acestei luni, o haită a ucis 10 oi dintr-o stână din Cernat, iar în mediul online au circulat și imagini cu o ciută ucisă pe o stradă din Covasna.
Reprezentanții fondului de vânătoare spun că lupii s-au înmulțit foarte mult în ultima perioadă, principalele motive fiind interdicția de vânătoare impusă în 2016, dar și pesta porcină care le-a asigurat hrană suficientă. La fel ca în cazul urșilor, lupii sunt animale protejate prin lege, sunt în fruntea lanțului trofic și nu au un dușman natural.
Pentru a se putea interveni în cazul speciilor protejate prin lege, este nevoie de derogare din partea Ministerului, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, autoritățile locale trebuie să poată dovedi că aceste animale reprezintă un pericol iminent pentru comunitate.
În prezent, legislația permite recoltarea a mai puțin de 100 de exemplare de lup pe an, prin derogare.
(Ioana Ardeleanu)