Ştiri locale

Locuitorii din Valea Mare, terorizaţi de lupi. Animalele sălbatice au ucis doi câini în ultimele două săptămâni

Localnicii comunei Valea Mare sunt terorizaţi de doi lupi, după ce animalele sălbatice au atacat şi omorât doi câini. Primul atac ar fi avut loc în urmă cu două săptămâni, când lupii au intrat în gospodăria unui localnic şi i-au ucis unul dintre câini. Un nou atac a avut loc duminica trecută, în gospodăria aceluiaşi localnic, fiind ucis şi cel de-al doilea câine.

Primarul comunei, Bogdan Marin, spune că va anunţa autorităţile de Mediu, şi îi îndeamnă pe locuitori să anunţe de urgenţă Primăria în cazul în care animalele sălbatice le provoacă pagube.

Publicitate

„Doi lupi au fost văzuţi, au şi intrat la un localnic în gospodărie acum vreo două săptămâni, i-au omorât un câine dar nu am ştiut de acel caz, iar duminică au intrat la aceeaşi persoană, omorându-i al doilea câine. De data asta am fost şi anunţaţi. Vom trimite adrese către Garda de Mediu Covasna şi AVPS Cătruşa, gestionarul fondului de vânătoare de care aparţinem”, ne-a spus edilul, potrivit căuia, animalele sălbatice s-au înmulţit în ultimii ani.

Printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Primăriei Valea Mare, localnicii sunt îndrumaţi să sune la 112 dacă se întâlnesc cu animale sălbatice, sau în cazul în care acestea le provoacă pagube în gospodării.

„Prima oară se apelează numărul unic de urgență 112, fără apelarea acestui număr nu se poate forma echipa de intervenție, echipă formată din: primarul/viceprimarul unității administrativ teritoriale; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflate în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului; reprezentantul fondului de vânătoare cu care s-a încheiat contract de prestări servicii; medicul veterinar. Intervenția imediată asupra exemplarelor se face gradual, prin următoarele metode: alungare prin diferite mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasiere sau împușcare. Vă rugăm să respectați acești pași, altfel ne va fi greu să vă ajutăm. Sperăm să nu fie cazul”, transmit reprezentanţii Primăriei Valea Mare.

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, subliniază că în astfel de cazuri, pentru ca autorităţile să poată interveni, în primul rând trebuie să fie convocată o comisie care să constate paguba.

„Lupul este specie strict protejată, nu ne-au convocat la pagubă, nu avem niciun convocator pentru pagube la Valea Mare. Trebuie sesizat gestionarul fondului de vânătoare, ca să verifice dacă e lup sau şacal, să se facă diferenţa, iar dacă nu sunt pagube nu se poate cere derogare de la Minister pentru împuşcare, ştie foarte bine toată lumea. În urma pagubelor create de această specie se depune la noi documentaţia, se dă un punct de vedere comun cu Garda de Mediu, se merge la Minister, se obţine derogarea şi aşa se obţine autorizaţia de recoltare pentru cei doi lupi. Lupul este o specie foarte mişcătoare, nu e ca ursul. Lupul de obicei omoară tot cârdul de oi (…) Dacă nu ai convocat comisia ca să constate paguba, dacă nu e cererea omului, din păcate nu se poate face nimic”, ne-a explicat şeful APM Covasna, Gheorghe Neagu.

El a mai precizat că în acest an nu au fost cerute derogări pentru recoltarea lupilor, pe raza judeţului Covasna, şi nici nu au avut loc atacuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate