Ştiri locale

Locuitorii din Valea Mare, așteptați la Primărie să semneze fișele pentru înscrierea terenurilor în Cartea Funciară

Primăria Valea Mare îi așteaptă pe locuitori și pe persoanele care dețin terenuri pe raza comunei să se prezinte la sediul instituției, începând de luni, pentru semnarea fișelor de date în vederea înscrierii în Cartea Funciară. Într-o postare pe Facebook, primarul Bogdan Marin a transmis că toate documentațiile au fost întocmite, iar instituția pe care o conduce își dorește finalizarea acestui proces până în data de 14 iulie.

„Anunț important! În atenția cetățenilor comunei și a celor din alte localități care dețin terenuri agricole pe raza U.A.T. Valea Mare și fac parte din sectoarele măsurate pentru intabularea gratuită prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Vă anunțăm că documentațiile dumneavoastră sunt gata iar începând de luni, 10.07.2023, vă așteptăm la sediul Primăriei Valea Mare pentru semnarea Fișei de date a imobilului, în vederea înscrierii terenurilor în Cartea Funciară. Dorim să terminăm urgent, din acest motiv vă rugăm să veniți cât mai curând posibil, să ne încadrăm în săptămâna 10-14.07.2023”, a transmis edilul.

Primăria Valea Mare a subliniat în mai multe ocazii că intabularea terenurilor este o prioritate, având în vedere că pentru orice proiect pentru care se solicită finanțare este nevoie de Cartea Funciară.

„O mare prioritate pentru noi sunt terenurile, intabularea acestora, pentru a ne putea numi proprietari, să știm că sunt ale noastre și nimeni nu o să se mai poată atinge de ele. La orice proiect, la diferite fonduri se cere Carte Funciară, probabil pe viitor o să se ceară și la A.P.I.A.”, transmitea primarul Bogdan Marin în luna martie a anului trecut.

În acest sens, în primăvara anului trecut Primăria a încheiat un contract cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna pentru finanțarea prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică a tuturor terenurilor agricole din cele 5 sectoare aflate în extravilanul comunei, respectiv Chișmezeu, Andraș, Moara lui Conț, Ganioc și Peste Vale.

Autoritățile locale din Valea Mare au avut mai multe încercări de identificare a unor drumuri din zona cunoscută drept „La Deal” (Pe Față, Lunca Lui Ghiuri, Măldăraș, Lisfăleni, Groapa Totului, etc.), întrucât acestea nu erau concret definite și, în unele cazuri, întretăiau proprietăți, iar localnicii circulau „haotic, fiecare pe unde putea și voia”.

În cursul anului trecut, Primăria a demarat demersurile pentru întocmirea Planului Urbanistic General al comunei în vederea extinderii suprafețelor intravilane, anunțând, în luna aprilie, că  viitoarele drumuri vor fi proiectate „să respecte standardele în vigoare”.

„Trebuie conștientizată importanța creării de drumuri, fără de care nu se vor putea intabula proprietățile actuale, demers necesar pentru viitoarele construcții sau chiar pentru a vinde terenul la un preț corect. Propunerea de dezvoltare are la bază potențialul turistic și ecumenic, datorate peisajelor pitorești, pârtiei de schi, lacului de pescuit și afluxului de vizitatori ai mănăstirii, mizând pe faptul că în câțiva ani o să se dezvolte turismul și agroturismul, prin diferite investiții făcute, de investitori privați, de Primărie, chiar și de locuitori”, transmitea edilul la vremea respectivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio