Ştiri locale

Lista centrelor din județul Covasna care asigură evaluarea medicală ambulatorie pentru viroze respiratorii și gripă

Ministerul Sănătății a întocmit o listă a centrelor care asigură evaluarea medicală ambulatorie în cazul gripei și virozelor respiratorii, după ce la finalul lunii trecute, la nivel național, a fost instituită stare de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor.

În județul Covasna, centrele desemnate sunt Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe (permanent), Spitalul Municipal Târgu Secuiesc (permanent, prin Camera de gardă), Spitalul Orășenesc Baraolt (luni-vineri, 09:00-13:00), precum și cele trei secţii exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna (din str. Mihai Eminescu nr. 160 și str. Gábor Áron nr. 6/A din orașul Covasna, respectiv str. Mihai Viteazul nr.150 din Întorsura Buzăului, zilnic între orele 08:00-17:00).

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la ultima raportare (27 ianuarie – 2 februarie) a fost înregistrat un nivel record al numărului de viroze respiratorii înregistrate într-o singură săptămână, respectiv peste 170.000 de cazuri la nivel național.

„Avem un record, aș spune, sunt peste 170.000 de cazuri înregistrate în România în această ultimă săptămână de raportare – 27 ianuarie – 2 februarie. Raportarea se face joia pentru săptămâna precedentă. Numărul mare de viroze respiratorii a fost dublat și de un număr mare de cazuri de gripă diagnosticate clinic. Nu mai puțin de 12.500 la nivel național. În ceea ce privește numărul de decese, săptămâna trecută de supraveghere au fost înregistrate 13 decese, ceea ce a dus la un total de 35”, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, comparativ cu aceeași săptămână din sezonul precedent, au fost înregistrate cu peste 27% mai multe cazuri.

„Ideea este să putem să oferim cât mai multe locuri în care oamenii să poată să primească îngrijire medicală. Facem acest lucru prin centre care au un orar permanent, și prin structurile ambulatorii care se regăsesc în județele țării”, a mai spus ministrul.

Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave
  • Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave
  • Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii.
  • Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
  • Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut
  • Aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C
  • Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
  • Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

Vaccinarea antigripală, cea mai eficientă metodă de prevenție

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor este vaccinarea antigripală, care  protejează persoana în faţa virusurilor gripale circulante. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an, condiția fiind ca acestea să aibă o stare bună de sănătate. Singura contraindicaţie este în cazul persoanelor alergice la proteine din ouă.

Pentru a fi cât mai eficient, vaccinul trebuie administrat în presezon (octombrie-decembrie).  Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio