Ştiri locale

Lipsa de personal, cea mai mare problemă a Direcției Județene de Cultură Covasna. Un singur angajat s-a ocupat de protejarea patrimoniului cultural național

Direcția Județeană de Cultură Covasna nu dispune de personal suficient pentru îndeplinirea activității în condiții optime, în prezent la nivelul instituției fiind ocupate doar 4 din cele 8 posturi din organigramă, iar un post este suspendat temporar pentru exercitarea temporară a funcției vacante de director executiv prin Ordin al Ministerului Culturii.

Potivit unui raport întocmit de directorul executiv al instituției, Csáki Árpád, și publicat pe site-ul Prefecturii Covasna, în prezent Direcția Județeană de Cultură are 3 posturi vacante și un post de consilier superior, la Compartimentul monumente istorice și arheologie, care este blocat.

În document se precizează că din cauza personalului insuficient, instituția nu poate asigura controlul intervențiilor avizate de Ministerul Culturii și nici verificarea periodică a stării de conservare a monumentelor istorice sau respectarea legislației în vigoare, în zonele în care există monumente istorice, situri arheologice sau zone protejate, efectele fiind pierderea valorilor arhitecturale, degradarea sau chiar dispariția acestor monumente.

„În condițiile lipsei acute de personal de specialitate, Direcția Județeană pentru Cultură Covasna nu poate asigura în totalitate atribuțiile legale în domeniul protejării patrimoniului cultural. Anul trecut, până la data de 17 noiembrie, atribuțiile de specialitate (peste 100 de atribuții) în domeniul protejării patrimoniului cultural național au fost asigurate de un singur angajat (exercitând temporar, pe bază de Ordin MC inclusiv funcția vacantă de conducere de director executiv). Funcțiile de execuție de specialitate din cadrul Compartimentului monumente istorice și arheologie au fost vacante, respectiv suspendate temporar iar funcția de execuție a fost vacantă până la data de 17.11.2022 (…) Consultantul contractat pentru asigurarea procedurii de avizare (arhitect specializat în domeniul protejării monumentelor istorice) are atribuții limitate, fără statut de agent constatator, fără drept de control la intervenții avizate. În situația lipsei de personal (…) nu se poate asigura controlul periodic al stării de conservare a monumentelor istorice și respectarea legislației de specialitate referitor la intervențiile pe monumente istorice, în zone de protecție monumente istorice, zone construite protejate sau situri arheologice reperate și zone cu potențial arheologic. Efectele pe termen scurt și mediu sunt pierderea valorilor arhitecturale, degradarea sau chiar dispariția monumentelor istorice”, se arată în raport.

Conducerea institușiei precizează că în cursul anului trecut au fost organizate 3 concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante, în lunile mai și noiembrie, fiind ocupat, astfel, un singur post vacant de execuție.

Din acest motiv, un post de arhitect de specialitate din cadrul Compartimentului monumente istorice și arheologie, responsabil cu avizarea monumentelor istorice, a fost externalizat.

Conducerea instituției se teme că nivelul scăzut de salarizare și volumul crescut de muncă ar putea duce la și mai multe pierderi de personal.

„Din cauza nivelului de salarizare existent, respectiv din cauza încadrării personalului la statutul de funcționar public, cariera de funcționar public în cadrul direcțiilor județene pentru cultură este neatractivă. Preconizăm că din cauza atribuțiilor multiple pe baza legislației în vigoare, respectiv delegării de către Ministerul Culturii a unor alte atribuții către direcțiile județene, care rezultă volumul de solicitări în continuă creștere, pentru emiterea avizelor de specialitate sau a altor acte administrative, există riscul de pierdere a personalului existent”, se mai arată în raportul întocmit de directorul instituției.

În document se mai precizează că direcțiile județene de cultură din subordinea Ministerului Culturii se numără printre instituțiile cele mai subfinanțate din întreg sistemul bugetar, existând neconcordanțe inclusiv în interiorul sistemului, respectiv salarii diferite pentru funcții identice.

„Din cauza nivelului foarte scăzut de salarizare, respectiv din cauza interdicțiilor în vigoare privind organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de execuție, la nivelul DJC Covasna este ocupată o singură funcție de execuție de specialitate la Compartimentul monumente istorice și arheologie (începând cu data de 17.11.2022.) Funcțiile de execuție vacante de la Compartimentul patrimoniu cultural național mobil și imaterial sunt neocupate încă din decembrie 2021”, se mai arată în raport.

Conducerea instituției afirmă că nici condițiile în care puținii angajați rămași își desfășoară activitatea nu corespund cerințelor minime pentru o instituție publică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio