Ştiri locale

La Sfântu Gheorghe are loc din nou Eva FilmMakers, primul festival de film dedicat femeilor regizor

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe organizează, în perioada 22-28 septembrie, cea de-a treia ediţie a festivalului Eva FilmMakers, primul festival de film din ţară dedicat exclusiv femeilor regizor, în cadrul căruia vor fi prezentate, printre altele, creaţiile unor regizoare din România, Ungaria şi Iran.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 22 septembrie, de la ora 17:30, la Teatrul “Andrei Mureşanu”, iar prima peliculă din festival, „Keleti Agnes – Cea care a învins timpul”, regizată de Olah Kata, va putea fi urmărită în aceeaşi seară, de la ora 18:00.

„Lansat în toamna anului 2021 din dorinţa de a echilibra balanţa dintre talentul masculin şi cel feminin în arta cinematografică, o artă unde femeile sunt asociate mai degrabă cu actoria decât cu regia, Eva FilmMakers Fest aduce în atenţia publicului din Sfântu Gheorghe o serie de filme a căror regie este semnată de cineaste din ţară, din Ungaria şi Iran. Ediţia din acest an este marcată de un mix între trecut şi prezent, cu filme noi difuzate în paralel cu filme care au făcut istorie”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe parcursul festivalului vor fi difuzate, în diverse locaţii, filmele „Ceangăii” şi „Mama mea şi alţi nebuni din familie” în regia lui Fekete Ibolya, „Nomadul meu digital”, regizat de Olah Kata, „Adopţia” şi „A şaptea cameră” în regia lui Meszaros Marta, „Liber şi prin propria sa natură”, regia Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna şi Bertha Livia, „Memento Mori – Legenda de la Vac”, regia Kiss Stefan Monika şi „Îngheţata poate fi periculoasă”, regizat de Szilagyi Fanni.

În program a fost inclus şi filmul „Crai nou”, regizat de Alina Grigore, care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţional şi care va fi difuzat în premieră la Sfântu Gheorghe.

Ca şi în ediţiile anterioare, vor avea loc şi o serie de evenimente conexe, precum întâlniri ale publicului cu regizoarele şi cu alţi specialişti şi artişti din echipele de filmare.

„Un loc aparte printre aceste evenimente îl ocupă întâlnirea cu publicul susţinută de Irina Margareta Nistor, care va prezenta un scurt istoric al regiei feminine din România, pe baza a trei filme ce vor fi proiectate pe parcursul Festivalului: ‘Patima’, regia Mircea George Cornea; ‘Serata’, regia Malvina Ursianu şi ‘Stop cadru la masă’, regia Ada Pistiner. Prezentă pentru prima dată în România, Mariam Hamdy, organizatoarea ASWAN International Women Film Festival din Egipt, va coordona un masterclass tematic, obiectivul acestuia fiind schimbul de experienţă în organizarea festivalurilor de film cu şi pentru femei. O altă premieră din cadrul festivalului o constituie difuzarea filmului ‘Like fish on the moon’ (‘Ca peştele pe lună’), regia Dornaz Hajiha. Marele câştigător al TIFF în anul 2023, filmul va fi difuzat pentru prima dată la Sfântu Gheorghe. Proiecţia va fi urmată de o întâlnire online a publicului cu regizoarea. Geniul creativ al femeilor în artă va fi celebrat pe parcursul festivalului şi prin alte două evenimente deosebite. Marţi, 26 septembrie, va avea loc la Centrul de Cultură Arcuş deschiderea unei expoziţii cu opere ale artistelor Ballun Viktoria, Kovacs Csonga Aniko şi Kun Fruzsina. În aceeaşi seară, la Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ se va juca spectacolul ‘Privitor’, în regia Andreei Gavriliu”, se mai arată în comunicat.

Organizatorii Eva FilmMakers Fest au menţionat că vor realiza proiecţii de film şi în alte oraşe din judeţ, urmând să ajungă la Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Covasna şi Târgu Secuiesc.
Festivalul se va încheia joi, 28 septembrie, cu o proiecţie DriveIn Cinema, în parcarea de lângă sediul Cinematografului Arta şi a Teatrului „Andrei Mureşanu”.

Eva FilmMakers Fest este realizat în colaborare cu Casa de Cultură Municipală „Konya Adam” din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio