
La Întorsura Buzăului va fi înfiinţat un centru de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar
Primăria Întorsura Buzăului a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 4,4 de milioane de lei (TVA inclus) pentru înființarea unui centru de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar, care va fi amenajat pe un teren de circa 3.000 mp aflat pe Dealul Taberei, unde locuitorii vor putea preda gratuit deșeurile în orice zi din an.
Primarul orașului, Raul Urdă, a precizat că centrul va dispune de 18 containere pentru diverse fracții, cum ar fi: deșeurile menajere, reciclabile şi biodeşeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale de la case sau de pe platformele din zonele de blocuri. De asemenea, vor exista containere pentru deşeurile cu fluxuri şi gestionare specială, cum sunt cele voluminoase, mobilier, lemn, anvelopele uzate, resturi din construcții, echipamente electrice şi electronice, baterii uzate și deşeuri periculoase, respectiv deşeuri textile. În plus, va exista un container frigorific pentru depozitarea cadavrelor de animale până la transportarea acestora la centrele de incinerare.
„Este un proiect tip, aprobat în toată țara de Ministerul Mediului, sunt multe primării care au accesat aceste surse de finanțare și au și câștigat, printre care și noi. Centrul va avea 18 containere pentru diverse fracții, printre care un container frigorific de mici dimensiuni pentru animalele decedate, de exemplu, pentru că până când sunt duse la un incinerator trebuie depozitate undeva. De asemenea, va exista un container pentru cauciuc, altul pentru deșeuri din sticlă, pentru baterii de mașini uzate, pentru mobilier mare, iar în proiect este prins și in concasor pentru deșeurile din construcții. Cetățenii vor putea duce deșeurile în acest centru cu aport voluntar, iar noi le vom prelua fără bani. Nu se scade nimic din factura de la salubritate, dar în cazul în care nu colectăm noi acele deșeuri, de exemplu omul are o canapea sau o saltea de pat acasă și nu are ce face cu ea, o poate duce acolo gratuit, în orice zi”, a explicat primarul Raul Urdă.
„Am făcut o convenție și fiecare familie are automat contract la salubritate”
Întrebat dacă instituția pe care o conduce s-a confruntat de-a lungul timpului cu acte de vandalism, așa cum se întâmplă frecvent la Sfântu Gheorghe, de exemplu, unde mecanismele de închidere și ușile punctelor de colectare au fost distruse de persoane care scormonesc între gunoaie, edilul a declarat că până în prezent nu au existat asemenea probleme, însă „acest obiectiv va fi îngrădit”.
„La noi nu e cazul de așa ceva, centrul va fi departe de locația comunității rome, și-n plus, va fi îngrădit acest obiectiv. La intrare va avea un cântar, pentru a se face un fel de inventar al deșeurilor, dar în general nu avem probleme de genul acesta la noi în zonă cu cetățenii romi. Chiar de curând am avut un control din partea Gărzii de Mediu, au fost verificate câteva zone unde ne-au lăsat măsuri să salubrizăm, noi am salubrizat cât am putut în zona cartierului de romi, împreună cu cei de la Serviciul Social și cu romii, iar în urma controlului am scăpat și nu am mai primit amendă așa cum s-a întâmplat data trecută. La ultimul control al Gărzii de Mediu am primit amendă pentru că în zona cartierului de romi era mizerie pe domeniul public. Am făcut o convenție și fiecare familie are automat contract la salubritate, le-am impus la Primărie, la impozitare, ca fiecare să aibă cel puțin o persoană care să plătească gunoiul. Mașina de salubritate urcă acum până la ei, acolo în cartier, și încă nu le-am dat containere, l-am dat deocamdată saci pentru colectarea deșeurilor”, a explicat Raul Urdă.
În 2021, Primăria Întorsura Buzăului s-a clasat pe primul loc la nivel județean în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Potrivit edilului, în ultimii ani autoritățile locale au investit sume importante în tot ce înseamnă gestionarea eficientă a deșeurilor, inclusiv în utilaje noi pentru operatorul local de salubritate.
„În zona Întorsurii stăm destul de bine la capitolul colectare selectivă și am tot investit în domeniul ăsta. Pe anul 2022 nu avem încă datele, dar în anul 2021 Întorsura Buzăului a fost pe locul I în județul Covasna în ceea ce privește cantitatea de gunoi selectat din totalul gunoiului la groapă. Oricum, județul Covasna este printre județele fruntașe în România pe partea de colectare selectivă. Am investit și noi în operatorul regional. De exemplu, fiecare cetățean a primit al doilea tomberon pentru a selecta fracția reciclabilă, am cumpărat și două mașini noi de salubritate, care au fiecare câte două compartimente, deci de pe aceeași stradă se adună ambele fracții și astfel nu trebuie să facem două drumuri, facem economie și de personal și de combustibil. Consiliul local a investit destul de mult, iar operatorul de salubritate este performant”, ne-a spus primarul Raul Urdă.
Odată amenajat, Centrul de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar va fi dat în administrarea operatorului local de salubritate. Valoarea investiției se ridică la 4.459.945,86 lei.
(Ioana Ardeleanu)