Ştiri locale

La Dalnic s-a deschis prima berărie subacvatică din România

Barul subacvatic de la Dalnic este cea mai nouă idee a celor de la Centrul de cercetări subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic. 

Specializat în cursuri de iniţiere a scafandrilor şi activități de educaţie ecologică pentru tineri, de-a lungul timpului la Centrul de scufundări de la Dalnic s-au derulat tot felul de activități ingenioase. De la ședințe terapeutice pentru copii cu nevoi speciale, audiții muzicale subacvatice și până la împodobirea bradului de Crăciun, organizarea de partide de șah subacvatice sau chiar oficierea unei nunți în lacul de la Dalnic.

Publicitate

Cea mai recentă idee de acest gen i-a venit unuia dintre coordonatorii centrului, scafandrul Szabó Kolos, care la începutul lunii august a reușit să amenajeze pe fundul lacului de la Dalnic un bar în adevăratul sens al cuvântului.

„Este un proiect pe care l-am făcut împreună cu o firmă producătoare de bere din Miercurea Ciuc. Sub apă se găsește cam tot ce trebuie să fie într-un bar: scaune, bar, lumini, avem frigiderul plin cu bere rece, un sac de box și o bornă kilometrică ce arată câți kilometri sunt până la fabrica de bere de la Miercurea Ciuc – se găsesc în fiecare bar al producătorului  de bere cu care suntem parteneri. Oamenii pot veni la noi, pot bea bere sub apă. Se scoate detentorul din gură – furtunul prin care respiră sub apă, se deschide berea iar sticla trebuie ridicată în poziție verticală, ca să putem sufla puțin aer în ea, și astfel iese lichidul.”, a explicat Szabó Kolos.

Ideea i-a venit într-o seară, în timp ce se afla pe o terasă 

Tânărul spune că proiectul, inițiat la începutul lunii august, s-a bucurat până în prezent de un real succes.

„Într-o sâmbătă seară, după ce băusem și eu vreo trei beri și am observat borna kilometrică din Sfântu Gheorghe – cum am zis, fiecare berărie a lor are câte o astfel de bornă – mi-am zis: ce bine arată! dar ce bine ar arăta sub apă! Au trecut vreo două zile, l-am contactat pe managerul francizei, i-am spus planul și a fost de acord. Am avut deja team building-uri, avem deja mai multe programări, iar weekend-urile sunt pline.”

Toată distracția costă 180 de lei

Potrivit acestuia, toți cei care își doresc să testeze experiența de a bea bere în barul subacvatic de la Dalnic trebuie să se înscrie la o sesiune de scufundări.

„Se fac scufundări, iar o scufundare costă 180 de lei, aici vor fi incluse atât vizionarea cât și scufundarea în berăria subacvatică. Avem o ladă ca în povești, care e plină cu comori și fiecare participant decide dacă vrea să încerce să bea berea sub apă, sau va aduce la suprafață comoara de mult pierdută a secuilor din Ciuc – este o întreagă poveste.”, ne-a explicat scafandrul.

Pe data de 26 octombrie, de la ora 16:00, la sediul Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe va avea loc un eveniment în cadrul căruia scafandrul Szabó Jenő va vorbi despre experiența sa din ultimii aproape 30 de ani ca instructor, proiectele pe care le derulează în cadrul centrului de la Dalnic, dar și despre perioada petrecută alături de celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, pe care la începutul anilor `90 l-a însoţit într-o expediţie pentru evaluarea gradului de poluare a Dunării. În cadrul evenimentului, fiul său, Szabó Kolos va face o scurtă prezentare a barului subacvatic de la Dalnic și va vorbi despre experiența personală în materie de scufundări.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio