Ştiri locale

La cinci luni de la incendiul care a distrus baza de tratament din Vâlcele, Prefectura Covasna nu a primit răspuns din partea Guvernului la solicitarea de finanțare a reconstrucției

La aproape 5 luni de la incendiul violent care a mistuit clădirea bazei de tratament din localitatea Vâlcele, autoritățile locale și Prefectura încă așteaptă un răspuns din partea Guvernului, pentru a afla dacă reconstrucția clădirii se va putea face cu finanțare din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

La finalul lunii iunie, după evaluarea pagubelor, Prefectura și Consiliul Județean Covasna au elaborat și înaintat către Guvern un proiect de hotărâre prin care solicitau un sprijin financiar în valoare de 2.8 milioane de lei, sumă de care autoritățile locale nu dispun pentru repararea clădirii.

„Momentan, în acest centru nu este activitate. Deocamdată așteptăm o rectificare bugetară, a fost depus un proiect de hotărâre inițiat de Prefectură și Consiliul Județean, a fost trimis la Minister și așteptăm rectificarea pentru alocarea de fonduri. Sperăm să primim această finanțare, e vorba de aproape 3 milioane de lei, noi nu dispunem de aceste fonduri”, ne-a spus viceprimarul comunei, Nicolaie Cucu.

Contactat telefonic, prefectul județului, Ráduly István, a precizat că nici până în prezent instituția pe care o conduce nu a primit un răspuns în acest sens, iar din experiența ultimilor doi ani, pentru solicitările neaprobate spre finanțare autoritățile centrale nu comunică  răspunsuri.

„În ultimii doi ani am făcut mai multe proiecte de hotărâre, un exemplu este cazul incendiului de la Comandău, în urma căruia au ars mai multe case. În data de 29 iunie am depus acel proiect de hotărâre prin care am solicitat Guvernului 2,8 milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului pentru refacerea clădirii bazei de tratament din Vâlcele, afectată de incendiul din data de 21 mai (…) În ultimii doi ani și jumătate am făcut mai multe proiecte de hotărâre ale guvernului, cele pentru care am primit finanțare am primit destul de repede răspunsul, dar pentru cele pentru care nu am primit finanțare, nici măcar răspuns nu am primit”, a spus prefectul.

Întrebat ce altă soluție ar exista pentru reconstruirea centrului wellness, în cazul în care Guvernul nu va aloca acest sprijin, Ráduly Istvána precizat că soluția cea mai oportună ar fi fost ca baza de tratament să fi fost asigurată împotriva incendiilor.

„Soluția cea mai oportună era dacă acea clădire era asigurată, iar asiguratorul ar fi plătit reparația. O altă posibilitate ar fi ca Primăria Vâlcele să găsească o soluție din bugetul local, pentru că nu cred că există vreun fond european, sau din altă sursă, destinat refacerii unei clădiri care a fost afectată de un incendiu. Deci din asigurare, din bugetul local sau din fondul de rezervă al Guvernului”, a mai spus prefectul.

Amintim că incendiul s-a produs în data de 21 mai, la acoperişul bazei de tratament, fiind cauzat de un horn necurăţat corespunzător care s-a supraîncălzit. Intervenția pompierilor pentru stingerea flăcărilor violente a durat aproape 6 ore. Incendiul nu s-a soldat cu victime omeneşti, persoanele aflate în incinta complexului reuşind să se autoevacueze.

Centrul wellness a fost construit în 2014, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul programului „Drumul apelor minerale”, fiind una dintre cele mai frecventate baze de tratament din judeţ. Valoarea construcţiei, la vremea respectivă, a fost de circa 800.000 de euro, iar flăcările au mistuit aproape un sfert din clădire.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio