Kürtős cu comori și un bogat târg de toamnă în weekend la Sfântu Gheorghe
Consolidarea brandului Ținutului Secuiesc și creșterea calității rămân în continuare obiectivele Festivalului Kürtőskalács, la care anul acesta se vor întrece 14 echipe pentru titlul de „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”. Pentru prima dată se va coace un kürtős cu comori, iar 120 de meșteșugari și producători locali își vor oferi produsele la Târgul de Toamnă, au anunțat organizatorii la conferința de presă de vineri. În acest an, Festivalul Kürtőskalács se va desfășura împreună cu Târgul de Toamnă între 4 și 6 octombrie, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, iar evenimentele se vor încheia duminică seara cu un concert Andra.
„Kürtőskalács și Ținutul Secuiesc sunt inseparabile, iar obiectivul nostru rămâne întărirea brandului Ținutului Secuiesc, lucru susținut de festivalul organizat în jurul desertului festiv al secuilor. După evaluarea juriului din anii trecuţi, putem spune că preparatorii de kürtőskalács au evoluat mult de-a lungul anilor, punând tot mai mult accent pe calitate, ceea ce aduce beneficii întregii regiuni. Așa cum v-ați obișnuit deja, în fiecare an venim cu ceva nou și ne continuăm povestea gastronomică având ca pretext kürtőskalácsul: anul acesta vom coace primul kürtőskalács cu comori din Ținutul Secuiesc. Nu dezvăluim mai multe, veniți și descoperiți comorile”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. El a subliniat că Târgul de Toamnă și Festivalul Kürtőskalács se vor susține reciproc, având valori și obiective similare: ne putem aștepta din nou la un eveniment centrat pe familie, bazat pe tradițiile noastre.
Anul acesta la Festivalul Kürtőskalács s-au înscris 14 echipe din 4 județe, 10 dintre ele au concurat și în anii anteriori, iar 4 sunt echipe noi. Printre echipele participante se numără cele din Sfântu Gheorghe, Bodoș, Sântionlunca, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cetățuia, Cluj-Napoca, Sânsimion, Jimbor, Lupeni, Sângeorgiu de Pădure.
„Echipele concurente vor coace sâmbătă kürtős tradițional, iar duminică kürtős modern, reinterpretat, care va fi evaluat de un juriu profesionist pe baza unui sistem strict de punctaj. Sponsorii noștri principali sunt Gusturi boiereşti, Gyermelyi și Ataplast. Vom organiza din nou „marele mic dejun dulce”, care anul trecut a fost un mare succes, cu peste 200 de participanți. Sperăm să avem același interes și anul acesta, iar ingredientele vor fi asigurate de Kézdi Lacto Coop, Paperline și florăria Dávid. Ca premieră absolută, vom coace primul kürtős cu comori din Ținutul Secuiesc, în parteneriat cu Oltisz Superpast, invitând publicul la o vânătoare de comori”, a explicat directorul Asociației Agrosic, Igyártó Réka.
Președintele juriului este și în acest an maestrul cofetar Farkas Ferenc. Alături de el, juriul este format din Jánossy Alíz – jurnalist gastronomic din Gheorgheni, Szőcs Ilona – managerul pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – maestru brutar din Miercurea Ciuc, Kabai János – directorul de producție al brutăriei ELDI din Târgu Mureș, și pentru prima dată se alătură juriului Csiszár Melinda – fondatoarea și proprietara cofetăriei Süti Éden din Târgu Secuiesc, care creează deserturi unice și prăjituri cu arome excepționale.
Număr record de participanţi la Târgul de toamnă
„Suntem încântați că, de la an la an, din ce în ce mai multe persoane se înscriu la Târgul de Toamnă, ceea ce confirmă popularitatea evenimentului. Anul acesta, 120 de meșteșugari, producători și comercianți își vor expune produsele. Târgul va avea loc în parcarea fostului hotel Bodoc și pe porțiunea de drum din fața Primăriei. Ne-am străduit să păstrăm caracterul popular și tradițional al târgului”, a subliniat directorul Casei de Cultură „Kónya Ádám”, Diana Damian.
Pe 4 octombrie, vineri, la ora 17:00, vor începe Târgul de Toamnă și Festivalul Kürtőskalács cu dansurile copiilor, iar meșteșugarii, producătorii locali și standurile de kürtőskalács își vor aștepta deja cumpărătorii în piață. De la ora 18:00, va fi posibil să se vadă cum se prepară kürtőskalácsul tradițional din Cernat. Prima zi se va încheia cu concertele Csángálló și 4S STREET.
În dimineaţa de sâmbătă, 5 octombrie, iubitorii de natură sunt invitați la o excursie pentru culegerea ciupercilor, iar pe parcursul zilei, în parcul Elisabeta vor avea loc ateliere meșteșugărești, o mini-grădină zoologică și plimbări cu ponei și trăsuri pentru familiile cu copii. Merită să vizitați și cortul unde se va prezenta procesul de preparare a kürtőskalácsului și informații despre acesta. Tot sâmbătă va avea loc competiția pentru titlul de „Kürtőskalács-ul anului din Ținutul Secuiesc”, iar premierea va începe la 15:30. De la ora 17:30, se va coace primul kürtőskalács cu comori din Ținutul Secuiesc. În cea de-a doua zi a festivalului, vor susține spectacole ansamblul de dans popular Kincskeresők, Day By Day și TNT.
Duminică, 6 octombrie, vor continua programele destinate copiilor: ateliere meșteșugărești, mini-grădină zoologică și demonstrații de preparare a kürtőskalácsului. La ora 11:00, publicul este invitat la un mic dejun dulce gigant, un program care necesită înregistrare. După aceea, va începe competiția de kürtős modern, iar premierea va avea loc la ora 17:00. În ultima zi a Târgului de Toamnă și Festivalului Kürtőskalács, vor concerta Tekergők, Zanzibár și Andra.
Organizatori: Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Agrosic, Casa de Cultură „Kónya Ádám”.
Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna