
Județul Covasna: un singur copil accidentat în ultimii 10 ani după ce s-a urcat pe un tren pentru un selfie
Zeci de copii și adulți au murit sau au fost grav răniți în ultimii ani după ce au încercat să își facă selfie-uri pe vagoanele de tren, sau după ce s-au urcat pe ele din teribilism sau curiozitate.
Deși statistica de la nivel național este una îngrijorătoare, în județul Covasna tinerii par să fie mai conștienți de pericolul la care s-ar expune, sau sunt pur și simplu norocoși.
În orice caz, datele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna arată că în ultimii 10 ani a existat un singur accident de acest gen, fiind vorba despre un copil în vârstă de 14 ani care s-a urcat pe un tren pentru a-și face poze de la înălțime.
„În ultimii 10 ani pe raza județului Covasna nu și-a pierdut viața nicio persoană prin electrocutare, ca urmare a faptului că s-a urcat pe vehiculele feroviare pentru a-și face fotografii la înalțime (…) A existat o persoană de 14 ani care a urcat pe tren pentru a-și face fotografii. Accidentul s-a înregistrat pe raza municipiul Sfantu Gheorghe”, ne-au comunicat reprezentanții IPJ Covasna.
În luna iulie, Inspectoratul General al Poliției Române, Compania Națională Căi Ferate și Mercury 360 au inițiat campania de conștientizare „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”, pentru prevenirea accidentelor produse prin electrocutare.
Astfel, până în luna ianuarie a anului viitor, polițiștii covăsneni desfășoară activități cu caracter informativ-preventiv, destinate călătorilor care circulă cu trenul.
De asemenea, în zonele de acces ale stațiilor CF, la casele de bilete, pe peroanele gărilor, dar și în zonele de îmbarcare/debarcare a călătorilor au fost expuse afișe despre campania derulată la nivel național.
În plus, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai uşor la public, a fost realizat un material video care prezintă, în mod simbolic, efectele electrocutării asupra a trei emoticoane, și care este difuzat în sălile de așteptare din stațiile CF.
„Scopul acestei campanii este conștientizarea populației cu privire la riscurile determinate de nerespectarea sau încălcarea unor reguli și norme de conduită care trebuie respectate în incinta stațiilor CF, triaje și zone adiacente (…) Precizăm faptul că polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Biroul Județean de Poliție Transporturi Covasna, au inițiat campanii preventive asemănătoare încă din anul 2018, constând în realizarea unui material video cu recomandări preventive vizând mai multe aspecte legate de zona stațiilor de căi ferate și de calea ferată”, ne-au transmis reprezentanții IPJ Covasna.
Materialele conțin, printre altele, avertizări referitoare la pericolul escaladării vagoanelor; dar și recomandări privind distanța minimă de siguranță față de linia de cale ferată, atingerea locomotivei, a stâlpilor de înaltă tensiune, sau a unor cabluri căzute la pământ.
Polițiștii atrag atenția că tensiunea în cablul de contact poate ajunge şi la 27.000 de volţi, iar în jurul lui, pe o distanţă de un metru şi jumătate se formează un arc electric, care poate fi fatal oricui se apropie de el.
În ceea ce privește posibilele cazuri de sinucidere pe calea ferată, statistica IPJ Covasna arată că ultimul s-a înregistrat în luna decembrie a anului trecut, fiind vorba despre un bărbat care și-a pierdut viața după ce a fost lovit în timpul nopții de un tren, în apropierea stației CFR din Sfântu Gheorghe.
(Ioana Ardeleanu)
