Ştiri locale

Județul Covasna se menține locul 3 în țară la incidența cazurilor de rujeolă; 36 de cazuri noi de la începutul lunii 

Județul Covasna se menține pe locul 3 în țară în ceea ce privește incidența cazurilor de rujeolă la suta de mii de locuitori, după Brașov (1.384 cazuri, incidență 251,20 cazuri) şi Mureș (1005 de cazuri, incidență 194,14 cazuri). Numai de la începutul acestei luni, au fost diagnosticate alte 36 de infectări, majoritatea cazurilor provenind, în continuare, din localitățile Araci, Hetea, Doboșeni și Sfântu Gheorghe, din comunitățile unde rata de vaccinare împotriva rujeolei este extrem de scăzută.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, majoritatea pacienților sunt copii, 5 dintre aceștia neavând nici măcar vârsta necesară pentru administrarea dozei zero (9-11 luni), însă printre bolnavi se află și doi adulți nevaccinați. Toate cazurile au fost spitalizate, pacienții având forme  ușoare și medii ale bolii.

„De la începutul acestei luni au fost 36 de cazuri, toate spitalizate, sunt forme medii și ușoare. Pacienții provin din aceleași zone: Araci, Hetea, Doboșeni și Sfântu Gheorghe. Printre ei se află și 5 copii care nu au vârsta vaccinală, nici măcar pentru doza zero (9-11 luni), dar și 2 adulți. Cu adulții nu este o problemă, ci cu copiii. Nu am avut forme care să necesite mai multă spitalizare sau transferul pacienților în alte unități sanitare din cauza agravării bolii”, ne-a spus reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella.

Conform celor mai recente date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (AICI), până în data de 10 martie a.c., la nivel național au fost confirmate 8020 de cazuri de rujeolă în 40 de județe și municipiul București, iar 8 pacienți și-au pierdut viața în urma complicațiilor (3 în județul Brașov, 3 în București, 1 în județul Giurgiu și 1 în județul Mureș).

În județul Covasna, numărul total al cazurilor confirmate de la începutul epidemiei a ajuns la 341, incidența fiind de 171.30 la suta de mii de locuitori.

La nivel național, începând cu luna decembrie a anului trecut, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio