Ştiri locale

Județul Covasna nu are locuri autorizate pentru scăldat. În toată țara sunt doar 50 de zone unde scăldatul este permis

De mai bine de două decenii, în județul Covasna nu există locuri autorizate pentru scăldat și nici spații amenajate în acest sens, iar cei care aleg să se răcorească în lacuri sau în apele curgătoare o fac pe propria răspundere.

Deși probele recoltate anual de specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna din lacuri precum Reci sau Moacșa sunt conforme, practicarea înotului în ape fără plaje amenajate, unde nu există grupuri sanitare dotate cu apă curentă, poate duce la îmbolnăvire, atrag atenția specialiștii.

Publicitate

Calitatea apei pentru scăldat este clasificată, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate, ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”. În cazul în care apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, autoritățile ar trebui să ia măsuri precum interzicerea scăldatului sau sfătuirea populației să nu intre în apă, respectiv să ia măsuri corective.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, medicul Alina Bârzan, specialist în cadrul DSP Covasna, ne-a precizat că instituția pe care o reprezintă recoltează bilunar probe din apele zonelor naturale de îmbăiere, începând cu data de 15 mai și până la 15 septembrie, iar probele de până acum sunt conforme, apa fiind clasificată drept „excelentă”.

„Începând cu data de 15.05.2021 sunt monitorizate lunar, de două ori, zonele naturale de îmbăiere (Lacurile Reci, Moacșa şi Pădureni), analizele probelor recoltate fiind corespunzătoare. Până acum rezultatele obținute nu au prezentat semnale de alarmă. Conform HG 546/21.05.2008 privind gestionarea calității apei de îmbăiere, rezultatele se încadrează în calitate excelentă. Zonele principale de unde sunt recoltate probele sunt Lacul Reci – din fața pensiunii; Lacul Moacșa – zona Moacșa, spațiul îngrădit, Lacul Moacșa – zona Pădureni, respectiv drumul care leagă comuna Moacșa cu satul Pădureni – subpădure”, a transmis specialistul.

Pe lângă riscul de înec, scăldatul în ape naturale pentru care nu există autorizație în acest sens prezintă și risc de îmbolnăvire. Medicul specialist precizează că în cazul contaminării apelor naturale de îmbăiere, în funcție de tipul microorganismului, pot apărea boli bacteriene, virale și parazitare, iar înghițirea apei poate duce la transmiterea unor patogeni responsabili de boli transmisibile prin apă.

Autoritățile de sănătate publică au identificat, la nivel național, 50 de zone autorizate pentru  îmbăiere, dintre care 49 sunt localizate la Marea Neagră, iar una în oraşul Tulcea.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: covasnamedia.ro

Publicitate
banner we radio