Județul Covasna duce lipsă de forță de muncă: peste 1.500 de locuri vacante în Horeca, industria alimentară sau construcții
Județul Covasna are nevoie de forță de muncă, în prezent fiind vacante peste 1.500 de locuri, dintre care aproape 600 în domeniul HoReCa, unde ar fi nevoie, printre altele, de 105 ospătari, 156 de muncitori necalificați, 136 de muncitori de întreținere și 70 de femei de serviciu.
De asemenea, în sectorul construcțiilor sunt aproape 450 de locuri de muncă vacante, peste 220 sunt în confecții, 190 sunt în industria alimentară și alte aproape 100 în sectorul colectării deșeurilor nepericuloase.
Cifrele au fost prezentate, marți, în cadrul unei conferințe de presă, de către prefectul județului Covasna, Ráduly István.
„Avem o lipsă foarte mare de forță de muncă, nu numai la nivelul județului Covasna, ci și la nivel național. Am luat legătura cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și am aflat că în județul nostru este nevoie de 598 de persoane în domeniul HoReCa – hoteluri, restaurante și cafenele. Nu aș vrea să detaliez foarte mult, dar ca exemplu, ar fi nevoie de 105 ospătari. În afară de acest domeniu, mai avem în sectorul construcțiilor nevoie de 443 de persoane, în confecții 222, în industria alimentară 136, iar în sectorul colectării deșeurilor nepericuloase ar fi nevoie de 90 de persoane”, a explicat prefectul Ráduly István.
Acesta a apreciat că rata șomajului, care în prezent este de 4,5%, va crește semnificativ în viitorul apropiat din cauza numărului mare de tineri care au absolvit recent liceul. Prefectul este de părere că acest procent este destul de mare, în condițiile în care în județul Covasna „ar fi locuri de muncă din belșug”, însă admite că multe dintre acestea sunt plătite aproape de salariul minim, motiv pentru care tinerii nu sunt motivați să se angajeze.
„Faptul că mulți tineri capabili să muncească stau acasă, în șomaj sau beneficiază de asistență socială, adesea cu ajutorul părinților, nu este o soluție. Este adevărat că în multe locuri se oferă salariul minim, dar regulile pieței sunt că salariile încep să crească după ce populația activă lucrează, iar antreprenorul trebuie să ofere mai mulți bani pentru a convinge oamenii să se angajeze la el. Din păcate, nu suntem încă în punctul în care lipsa forței de muncă să provoace creșteri salariale”, a mai spus prefectul, adăugând că piața este subminată și de faptul că mulți dintre cei care primesc ajutor de șomaj lucrează la negru.
Ráduly István a mai precizat și că în ciuda informațiilor vehiculate în spațiul public, până în prezent niciun cetățean străin nu a fost angajat în județ prin intermediul AJOFM, însă statisticile ITM Covasna includ câteva zeci de persoane străine, fără ca cifra să depășească 50.
Majoritatea străinilor care lucrează în județul Covasna vin din Republica Moldova, însă există și cetățeni nepalezi și vietnamezi angajați în special industria lemnului și a construcțiilor, iar câțiva muncitori chinezi sunt vânzători în magazine.
(Ioana Ardeleanu)