Ştiri locale, Video

„Județul Covasna, comunitate ECO” – campanie ecologică pentru responsabilizarea locuitorilor față de mediul înconjurător

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din județul Covasna, împreună cu Compania FEPRA International, anunță lansarea campaniei „Județul Covasna, comunitate ECO”, campanie ce presupune implementarea unui program de informare și conștientizare în rândul locuitorilor, cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor de ambalaj.

Campania „Județul Covasna, comunitate ECO” se va derula până la sfârşitul acestui an, iar zonele vizate de organizatori sunt Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului, Baraolt și cele 40 de comune din județ.

În acest interval, echipele de voluntari și colectori vor informa locuitorii, prin materiale dedicate, la punctele de colectare, despre cum trebuie realizată în mod corect sortarea deșeurilor pe cele 4 tipuri de fracții (deșeu menajer, plastic/aluminiu, sticlă și hârtie) în gospodării, și unde pot găsi puncte de colectare în alte zone.

„Consiliul Județean Covasna împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Management Integrat al Deșeurilor alocă resurse însemnate în campanii de informare și conștientizare pentru schimbarea mentalității locuitorilor din județul Covasna, privind gestionarea corectă a deșeurilor de ambalaj. Rezultatele campaniilor sunt bune, cetățenii sunt receptivi la mesajele noastre, dar trebuie să continuăm ceea ce am început deoarece suntem convinși că un ținut curat înseamnă un ținut bogat. Însă oamenii care aruncă iresponsabil gunoiul în natură, fără să se gândească la consecințele faptelor, sunt cei mai mari dușmani al viitorului copiilor noștri” – a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

„Având în vedere modificările legislative impuse de OUG 74, respectiv decizia Ordinului Ministrului, care va reglementa modul de avizare și în general funcționare a OTR-urilor, asociația noastră a ales să lucreze cu cei mai buni. Fiind contactați de FEPRA Internațional am răspuns pozitiv la oportunitatea de a organiza și desfășura această campanie, și sperăm să  fie o colaborare pe termen lung.  Având în vedere ca SMID-ul în județul Covasna este funcțional de mai mult de un an, cu rezultate foarte bune, putem oferi partenerilor noștri seriozitate, promptitudine și date corecte” – a precizat Ambrus József, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, din județul Covasna.

Click AICI pentru VIDEO de la conferinţa de lansare a campaniei.

Concret, începând cu 20 noiembrie, vor fi amplasate 26 puncte de informare, vor fi  distribuite 50.000 materiale de informare, astfel încât cetățenii să fie cât mai eficient informați de modul în care trebuie separate deșeurile, respectiv de zilele și modalitatea  în care operatorul de salubritate va asigura preluare corectă a acestora.

„Organizația noastră are experiență în managementul deșeurilor de ambalaj, reprezentând peste 500 de producători români pentru care îndeplinim obligațiile de reciclare și valorificare a peste  270.000 tone ambalaje, anual. De asemenea, ne dorim să susținem campaniile de informare adresate cetățenilor, căci fără sprijinul acestora și al autorităților publice locale, România nu poate fi o țară curată și nici nu poate îndeplini obligațiile de reciclare, în calitate de țară membră UE. De exemplu, chiar în această perioadă, alături de o altă Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, susținem o campanie  similară celei pe care o demarăm aici, și cu siguranță vom sprijini ADI SIMD Covasna pentru a deservi cât mai bine cetățenii acestui județ, pe termen lung” –  a subliniat Roxana Șunică, Manager Marketing, Comunicare și Public Affairs.

FEPRA International este o societate pe acțiuni, destinată preluării responsabilității producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaje, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare a acestora. Sistemul de răspundere extinsă a producătorului este modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate prin semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

Pentru mai multe informații despre companie, puteți accesa site-ul FEPRA: www.fepra.ro

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

 

banner we radio