
Judeţele Harghita şi Covasna au luat împreună decizii importante
Este pentru prima dată de la înfiinţarea judeţelor când organele decizionale ale celor două judeţe se reunesc în mod oficial pentru discutarea problemelor ce vizează această zonă. Prima şedinţă comună a consiliilor judeţene Covasna şi Harghita a avut loc la Panorama Sfânta Ana, situată pe raza administrativ-teritorială a Comunei Bixad. În cadrul şedinţei din 9 octombrie au fost dezbătute problemele în rezolvarea cărora cele două judeţe trebuie să conlucreze împreună.
Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a spus că ziua de astăzi reprezintă un moment unic şi extraordinar, când consiliile celor două judeţe vor putea lua decizii care să creeze oportunităţi serioase pentru dezvoltarea regiunii. „Evenimentul de azi este unul istoric, cu ocazia căruia consiliile judeţene Harghita şi Covasna, reunite în şedinţă comună, vor dezbate probleme şi soluţii comune. Judeţul Harghita a avut deja o şedinţă comună cu judeţul Neamţ, deoarece legile permit acest lucru” – a declarat preşedintele judeţului Harghita.
„Există colaborare comună, dar este pentru prima dată în istorie când avem şedinţă comună, cu ordine de zi comună. Pe lângă partea de conţinut, acesta este un mesaj simbolic în ceea ce priveşte unitatea” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Înainte de începerea lucrărilor şedinţei, cântăreţul de muzică populară Vaszi Levente a interpretat cântece din folclorul ceangăiesc şi românesc.
Tamás Sándor a prezentat câteva dintre rezultatele cooperării reciproce, evidenţiind în primul rând dezvoltarea comună a reţelei drumurilor judeţene, rezultatele turistice ale programului de reabilitare a băilor tradiționale, precum şi numeroasele evenimente ecvestre, în timp ce Borboly Csaba a subliniat subiectele legate de creşterii animalelor și a producției agricole.
„Acordarea ajutorului pentru agricultori este o sarcină voluntară, pentru că este greşit faptul că, în zona noastră, preţul laptelui este de 50 de bani, faţă de preţul mediu de 1,5 lei la nivelul Uniunii Europene sau 2,5 lei din Tirolul de Sud. Cooperativele pentru achiziţia, prelucrarea şi valorificarea laptelui, constituite ca societăți cooperative reprezintă răspunsul eficient pentru liberalizarea importurilor de lapte” – a reamintit Tamás Sándor.
„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ciomad-Balvanyos, înfiinţată de către cele două judeţe, are drept scop dezvoltarea regiunii. Putem face progrese împreună şi putem îndeplini nevoile şi aşteptările populaţiei” – a subliniat Borboly Csaba care consideră că cooperarea dintre specialiştii celor două judeţe are rezultate exemplare.
Dintre proiectele comune care urmează a fi implementate, preşedinţii celor două judeţe au evidenţiat proiectul transjudeţean privind modernizarea drumului care face legătura între Baraolt şi Odorheiu Secuiesc şi care va asigura o circulaţie fără dificultăţi pe o lungime de 55,7 km. Valoarea investiţiei preconizate se ridică la 4 milioane euro din partea judeţului Covasna şi la 8,5 milioane euro din partea judeţului Harghita.
Proiectele interjudeţene întotdeauna obţin un punctaj mai mare, astfel şi realizarea acestora este mai uşoară – au conchis preşedinţii celor două judeţe.
Pe plan cultural s-au menţionat Premiul „Orbán Balázs”, respectiv Festivalul celor 1000 de fete secuience, iar cel mai important dintre evenimentele sportive a fost considerat Turul ciclist al Ținutului Secuiesc.
Borboly Csaba a arătat că turiştii vizitează locuri unde domnesc pacea, liniştea şi calmul şi nu există conflicte. „Planificarea comună a viitorului serveşte pentru rămânerea acasă a copiilor noştri” – a subliniat preşedintele judeţului Harghita. „Am avut şi avem numeroase programe comune atât în domeniul turistic, economic, cât şi în cel social, fiindcă construirea comunităţii este cel puţin la fel de importantă precum investiţiile” – a spus Borboly Csaba.
Luând cuvântul din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ciomad-Balvanyos, Albert Zoltán a accentuat: zona Ciomad-Balvanyos este o destinaţie turistică importantă pentru ambele judeţe. Aici există mai multe arii naturale protejate, iar infrastructura necesită investiţii serioase. Din raportul prezentat a reieşit că elaborarea Planului Urbanistic Zonal este în curs, dar terenul nefiind inclus în intravilan, nu există posibilităţi pentru realizarea unor investiţii serioase. Printre planurile pe termen lung s-a menţionat amenajarea unei pârtii de schi pe muntele Ciomad, în lungime de 3,1 km, care ar fi accesibilă din Băile Tuşnad. Există oportunităţi, de asemenea, pentru amenajarea unor băi naturale, dotate cu saună şi alte facilităţi, care vor putea funcţiona independent de sezon, astfel devenind viabile din punct de vedere economic. Albert Zoltán a sugerat construirea unui telescaun care ar putea avea efecte pozitive asupra biosferei Lacului Sf. Ana, pentru că, astfel, se va putea limita circulaţia maşinilor.
„Începând cu data de 1 octombrie, s-a ivit posibilitatea de a majora salariul personalului medical şi al personalului din sectorul bugetar cu 12, respectiv 25 la sută. O decizie în acest sens a fost luată astăzi” – a spus Tamás Sándor.
Birourile de presă ale consiliilor judeţene Covasna şi Harghita