Joi începe la Sfântu Gheorghe a cincea ediţie a Festivalului pulzArt
Joi, vernisajul unei expoziții neobișnuite, într-o locație neobișnuită, va deschide ediția din acest an a Festivalului de arte contemporane pulzArt din Sfântu Gheorghe. În cadrul unei conferințe de presă, organizatorii au prezentat noutățile din acest an.
„Anul trecut, Festivalul de arte contemporane pulzArt a încheiat un ciclu de patru ani, iar noi am declarat încă de la început că, în cazul în care se dovedește că evenimentul este dorit, vom continua festivalul pulzArt chiar și după încheierea programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”. Suntem de părere că festivalul și-a creat un public remarcabil, există o relație strânsă cu participanții și avem nenumărate feedback-uri cu privire la necesitatea continuării acestui eveniment” – a declarat Barta Mónika, coordonatoarea pulzArt, în cadrul conferinței de presă susținute miercuri.
„Anul acesta am reușit să îmbogățim evenimentele internaționale. Programul include o gamă largă de genuri artistice, începând de la jocul de umbre al teatrului britanic Finger & Thumb Theatre, intitulat Rățușca cea urâtă, destinat chiar și copiilor, până la abordarea problemelor sociale, de la instrumentele create din obiecte uzate, până la arta digitală sau muzica contemporană japoneză” – ne-a împărtășit organizatoarea evenimentelor de bază ale festivalului de patru zile, punând accent pe faptul că în Anul Participării Comunității s-a reușit crearea unei prezențe publice mai pronunțate.
Acest lucru este confirmat chiar și de primul eveniment al festivalului, care va avea loc joi, de la ora 17:00, pe podul peste râul Olt dinspre gară, eveniment care va include plasarea pe grilajele podului a acelor bannere care conțin schimburile de mesaje primite în cadrul jocului SMS. „Am dori ca în acest mod să ne apropiem și să obținem o imagine mai clară a generației Z, care comunică în primul rând prin sms-uri și platforme chat. Am căpătat o mulțime de experiențe interesante, la apelul nostru s-au înregistrat 78 de schimburi de mesaje, din acestea rezultând povești interesante, frumoase, care merită a fi vizionate” – a declarat Veres Nagy Tímea de la Biroul de Evenimente Culturale.
În timp ce festivalurile anterioare prezentau lumea prin ochii artiștilor, anul acesta, pentru prima dată, evenimentul va include și științele sociale, fapt care reiese în cadrul conferinței de presă. Pastorul reformat şi cercetătorul islamic Gyöngyösi Csilla va susține o prelegere privind cultura islamică, iar jurnaliști, filozofi și oameni de știință vor dezbate teme de interes public, fiind vorba chiar și despre teorii ale conspirației, dar și despre ce va fi după capitalism. Festivalul pulzArt se va adresa chiar și copiilor, jocul de umbre „Rățușca cea urâtă”, menționat anterior, fiind destinat copiilor de peste 4 ani, iar sâmbătă și duminică, sub îndrumarea orchestrei atelierului Béla, copiii vor avea ocazia să creeze din deșeuri şi obiecte uzate, instrumente care provoacă sunete, iar în cadrul jocului de-a dirijorul, cei mici vor trebui să-i îndemne la muzică pe membrii orchestrei.
La conferința de presă a participat și artistul Bordos László Zsolt, cel care în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA va prezenta în cadrul pulzArt posibilitățile vizuale ale spidron-ilor prin instalația 3D mapping. Adică, se vor proiecta animații 3D pe forme 3D, evenimentul putând fi vizionat cu ochelari stereoscopici. Aşa cum a specificat artistul, după pictura pe clădiri, el a visat mult timp la crearea unei instalații de proiecție mai mică, astfel ajungând la spidron, o formă geometrică alcătuită din triunghiuri echilaterale, care pleacă dintr-o formă în S, creând un aspect asemenea unui vârtej. Vernisajul expoziției va avea loc joi, de la ora 19:00, expoziția fiind deschisă de designerul Erdélyi Dániel, creatorul spidron-ului. Bordos se va alătura și evenimentului Tokyo Sound Land, o performanță care va fi îmbogățită prin colaborarea cu trupa String Quartet din Sfântu Gheorghe, astfel duminică ne putem aștepta la un concert de închidere a festivalului care va fi pur și simplu unic și irepetabil.
Fotbalul și literatura se împletesc organic în cultura maghiară, a menționat şi Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene, organizatorul programelor literare din cadrul festivalului pulzArt din acest an, care a relatat că va sosi în oraș Selecționata Scriitorilor Maghiari, care sâmbătă dimineaţă va juca un meci de fotbal în Sala de Sport din str. Vânătorilor, împotriva echipei Teatrului Tamási Áron, apoi în Biblioteca Județeană Bod Péter se va organiza o seară literară. Programele literare vor începe cu Peer Krisztián, joi, publicul având posibilitatea să ia parte la o discuție tip portret, desigur în legătură cu cel mai nou volum al poetului, care reprezintă o disecție experimentală, unică și curajoasă a propriei sale vieți, a propriei sale relații – a declarat Szonda Szabolcs. Apoi, vor avea parte de poetul şi prozatorul bucureștean Florin Iaru, care în calitate de publicist, redactor al revistei satirice „Cațavencii”, reprezintă una dintre cele mai cunoscute figuri a așa-numitei națiuni din anii ’80. Seria de programe literare se încheie cu scriitorul Szabó Róbert Csaba din Târgu Mureș, redactor al revistei Látó, duminică dimineaţă susținând o lectură din nuvelele sale, iar seara organizându-se o întâlnire a scriitorului cu publicul.
Pentru programul detaliat al evenimentului accesați pagina www.pulzArt.ro.
Biletele pot fi cumpărate și anul acesta de pe pagina www.biletmaster.ro. Biroul de Evenimente Culturale este deschis de luni până vineri între orele 9–16, vineri între orele 9–13, adresă: Piața Libertății nr 1., Sfântu Gheorghe, număr de telefon: 0267-312104.
Festivalul de arte contemporane „pulzArt” a fost lansat în anul 2013, cu scopul ca prin reprezentanții proeminenți ai artelor contemporane, să prezinte acele forme, stiluri și inițiative artistice, care reprezintă un nou mod de gândire. În ultimii patru ani, programul festivalului s-a concentrat în jurul unei teme bine definite, iar în acest an se axează pe participarea comunității. În locul unei atitudini pasive, de spectator, festivalul pune accent pe importanța participării active și dorește să consolideze impactul social al evenimentelor culturale. Scopul este de a aborda mai bine problemele comunității. Totodată, organizatorii ar dori ca anul acesta festivalul să devină un spațiu, un forum al creării comunitare și al experienței comunitare, un spațiu în care locuitorii orașului îndrăznesc să participe și chiar să ia parte în mod activ. Festivalul pulzArt ediția a V-a are loc în perioada 31 august – 3 septembrie, în municipiul Sfântu Gheorghe.
▶ Organizatori: Casa de Cultură Municipală „Kónya Ádám”, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe
▶ Co-organizatori: Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma, Asociația Audio-Vizuală „Tone Troopers”
▶ Parteneri: Consiliul Județean Covasna, Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – Háromszék, Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul de Mișcare Studio M, Teatrul de Păpuși Cimborák, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Centrul de Artă Transilvană, Casa cu Arcade, Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK, Kónya et Kónya Ponopol, Galeria Köntés, Ceainăria Tein.
▶ Susținut de Fondul Cultural Național (FCN), Asociația Scriitorilor.