Ştiri locale

ITM Covasna: „Este ilegal, deocamdată, ca angajatul să fie obligat să se vaccineze pentru a putea merge la muncă”

Vaccinarea anti-Covid nu poate fi o condiție pentru ca angajatul să fie primit la serviciu, iar angajatorii care pun presiune pe subalterni, ameninţându-i cu desfacerea contractului de muncă dacă nu se imunizează, comit o ilegalitate, spune conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.

Deşi în judeţul Covasna nu au existat, încă, sesizări în acest sens, în ţară apar tot mai multe discuţii pe acest subiect, iar inspectorul-șef al ITM Covasna, Ördög Lajos, subliniază că deocamdată legislaţia în vigoare nu prevede în niciun sector de activitate, nici măcar în cel medical, obligativitatea ca salariaţii să fie vaccinaţi.

Publicitate

Acesta încurajează persoanele care sunt constrânse de angajatori să se vaccineze să facă sesizare la ITM Covasna.

„Noi nu am avut nicio reclamaţie în acest sens până în momentul de faţă. Deocamdată este ilegal, dacă se modifică legislaţia în acest sens, vom vedea, dar deocamdată nu există nicio lege prin care să poată fi obligat cineva să se vaccineze. Dacă o persoană are probleme de acest gen, dacă angajatorul vrea să îl oblige să se vaccineze, sau are orice reclamaţie în acest sens, să ne sesizeze fie telefonic, fie prin e-mail sau chiar personal. Nu este nevoie de nicio dovadă de la angajator, noi verificăm orice sesizare primită”, ne-a precizat inspectorul-șef al ITM Covasna, Ördög Lajos.

Deşi încă este opţională, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne cea mai sigură variantă pentru limitarea răspândirii infecţiilor şi pentru prevenirea formelor grave ale bolii.

Până în prezent, conform datelor comunicate de Prefectura Covasna, la nivelul judeţului au fost administrate 87.441 de doze de vaccin anti-Covid, din care 34.184 fiind doze de rapel. Totodată, în cabinetele de medicina familiei din judeţ au fost administrate 8.225 doze de vaccin Johnson&Johnson, în singură doză, nefiind necesar rapelul, însă din data de 15 iunie medicii de familie pot vaccina și cu serul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, potrivit Prefecturii Covasna.

Din totalul persoanelor vaccinate, 4.305 au primit doza a 3-a.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio