Ştiri locale

ITM Covasna: Angajații care au stat 14 zile în carantină nu au nevoie de test negativ Covid-19 pentru a reveni la muncă

Angajații care au stat în carantină pentru că au fost contacți direcți ai unor persoane diagnosticate cu Covid-19, sau au contractat virusul SARS-CoV-2, nu au nevoie de aviz epidemiologic sau de test negativ la revenirea în colectivitate.

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna subliniază că pacienții asimptomatici și cei simptomatici, care au avut forme ușoare ale bolii, sunt automat declarați vindecați la încheierea celor 14 zile de la data primului test pozitiv, și își pot relua activitățile curente și profesionale fără a fi condiționați de efectuarea unui test.

Publicitate

Există însă câteva condiții pe care angajatul trebuie să le respecte timp de încă 10 zile de la încheierea perioadei de carantină.

„Se impune intensificarea mediatizării în rândul angajatorilor, a faptului că pacienții asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare care au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale, cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, fără a fi condiționați de efectuarea unui nou test”, se arată într-un comunicat semnat de inspectorul-șef al ITM Covasna, Ördög Lajos.

Măsura este prevăzută în Ordinul Ministerului Sănătății nr.1513/2020, cu toate acestea, fie pentru a evita răspândirea infecțiilor la locul de muncă, fie din necunoașterea legislației, unii angajatori își obligă angajații să prezinte teste negative la reluarea activității.

Conform documentului, pacientul pozitiv SARS-COV-2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio