Ştiri locale

ISU Covasna va folosi o dronă de ultimă generaţie. Sistemul de detecţie cu infraroşu a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean

O dronă de ultimă generație, cu sistem de detecție infraroșu și sisteme vizuale, a intrat recent în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, aparatura fiind achiziționată cu finanțare din partea Consiliului Județean (CJ) Covasna.

Drona, care va putea fi folosită de pompierii covăsneni la intervenţii precum cele pentru stingerea incendiilor de pădure, sau pentru căutarea persoanelor rătăcite, va reduce considerabil timpul de intervenție al salvatorilor.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a scris că noua tehnologie le va oferi pompierilor posibilitatea monitorizării unor zone extinse, inclusiv pe timpul nopții, crescând astfel șansele de supraviețuire ale persoanelor aflate în pericol.

„Dronele profesionale sunt extrem de utile în situații critice, cum sunt incendiile de pădure sau inundațiile. Cu ajutorul lor, pompierii primesc o imagine de ansamblu de la locul dezastrelor, dar şi date în timp real, ceea ce reduce considerabil timpul de intervenție, întrucât camera termică le permite să identifice rapid focarul și să intervină acolo unde este necesar. Ele sunt utilizate cu succes și în intervențiile de căutare a persoanelor rătăcite sau accidentate și contribuie la salvarea victimelor chiar și în zone greu accesibile, unde lupta cu timpul este una decisivă. Noua lor tehnologie oferă posibilitatea căutării pe zone extinse, inclusiv pe timpul nopții, crescând astfel șansele de supraviețuire ale persoanei aflate în pericol”, a scris preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Drona a fost folosită în cursul nopții de luni, când salvatorii covăsneni au fost solicitaţi să intervină pentru a căuta o persoană dispărută în zona localităţii Vâlcele. Purtătorul de cuvând al ISU Covasna, Lt. Marius Tolvaj, a precizat că intervenţia echipajului nu a mai fost necesară la final, persoana fiind găsită de localnici.

„Nu a mai fost nevoie de intervenţia noastră pentru că înainte să ajungă echipajele, bărbatul a fost găsit. Era vorba despre o persoană dispărută în pădure, care a fost găsită de către localnici, ei ne-au anunţat ulterior că bărbatul se întorcea la locuinţă pe jos, având motocicleta stricată. Nu avea probleme de sănătate. Ne-am deplasat spre locaţie dar ne-am întors din drum, nemaifiind nevoie de intervenţia noastră. Drona a fost pornită să caute acea persoană, dar până la urmă nu a mai fost nevoie”, ne-a explicat purtătorul de cuvând al ISU Covasna.

Acesta a mai precizat că drona este singura din dotarea Inspectoratului, a devenit recent operaţională, şi le va oferi salvatorilor o privire de ansamblu la orice intervenţie la care va fi utilizată.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio