
ISU Covasna: Incendiul de la Hanul Anselmo din Oituz a distrus în totalitate acoperișul și mansarda clădirii, dar și bunurile aflate în interior
Incendiul izbucnit marți după-amiază la Hanul Anselmo din Oituz a fost provocat de un coș de fum deteriorat și a avut consecințe semnificative asupra clădirii, distrugând în totalitate acoperișul și mansarda clădirii, dar și bunurile aflate în interior, potrivit ISU Covasna. În plus, au fost afectate și elementele constructive ale clădirii (pereți, planșee) de la celelalte niveluri.
Mai multe echipaje de pompieri din cadrul Detașamentelor Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, împreună cu voluntari ai Punctului de Lucru Brețcu, dar și localnici au intervenit pentru stingerea flăcărilor.
„Incendiul produs la pensiunea din localitatea Oituz a avut consecințe semnificative asupra clădirii. Flăcările au distrus în totalitate acoperișul și mansarda pensiunii, precum și bunurile aflate în interior. De asemenea, în urma incendiului, au fost afectate elementele constructive ale clădirii (pereți, planșee) de la celelalte niveluri. Cauza probabilă a incendiului a fost un coș de fum deteriorat. Mulțumim colegilor noștri pentru efortul depus în această intervenție dificilă, precum și echipajului SVSU Brețcu și cetățenilor care au venit în sprijinul echipelor noastre”, au transmis reprezentanții ISU Covasna.
Pompierii recomandă populației să verifice și să curețe periodic coșurile de fum, pentru prevenirea acumulării de funingine și depuneri inflamabile. Totodată, se recomandă repararea fisurilor și izolarea coșurilor de fum în mod corespunzător, pentru a evita propagarea căldurii către materialele combustibile.
„Nu folosiți improvizații la sistemele de evacuare a fumului – orice modificare trebuie realizată de persoane autorizate. Păstrați distanța față de materiale inflamabile – coșurile și burlanele de fum nu trebuie să intre în contact direct cu elemente din lemn sau alte materiale combustibile. Asigurați evacuarea corespunzătoare a fumului prin montarea corectă a coșurilor și burlanelor, evitând blocajele sau obstrucțiile. Respectarea acestor măsuri simple poate preveni incidente grave și proteja viețile și bunurile dumneavoastră”, mai transmite ISU Covasna.
Domeniul Anselmo datează din anul 1882, fiind fondat de maestrul cioplitor în piatră Pittini Anselmo, membru al breslei masone, refugiat din Toscana. Clădirea monument istoric a fost ridicată în stilul specific al unei cetăţi, din piatră masivă cioplită, cu un turn de observaţie, dând impresia unei construcții fortificate medievale de secolul XIX transilvănean.
Localul a fost renovat și pus în funcțiune în anul 2010, și dispune de mai multe corpuri de cazare, o sală de conferință, un restaurant și un heleșteu.
(Ioana Ardeleanu)