Ştiri

Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor, după 15 luni de război sângeros în Gaza

Premierul Qatarului a anunțat oficial miercuri că un armistițiu în Gaza va intra în vigoare duminică, pe 19 ianuarie, după ce Israel și Hamas au ajuns la un acord în acest sens, scrie ReutersJoe Biden și Donald Trump au confirmat vestea. Ostilitățile vor înceta și 33 de ostatici ar urma să fie eliberați într-o primă fază a acordului, a anunțat site-ul american Axios, care citează surse israeliene.

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, prim-ministrul Qatarului, care a găzduit și a participat la medierea negocierilor dintre Israel și Hamas, alături de SUA și Egipt, a anunțat un armistițiu mult-așteptat – și anticipat deja de presa internațională.

El a spus că prima fază a acordului va intra în vigoare duminică, pe 19 ianuarie, urmând să țină 42 de zile, și că detaliile etapelor doi și trei ale acordului de încetare a focului vor fi finalizate în timpul punerii în aplicare a primei etape.

Oficialul a subliniat „necesitatea ca ambele părți să se angajeze în punerea în aplicare a tuturor celor trei etape ale acordului” pentru a „preveni vărsarea de sânge civil”.

Agenția de presă Reuters scrisese anterior că un acord preliminat a fost obținut și că cabinetul israelian va vota joi pe tema deciziei. Președintele ales Donald Trump a anunțat tot miercuri că acordul a fost atins și că ostaticii vor fi eliberați în scurt timp.

Acordul vine după mai bine de un an de război care a devastat fâșia. Cel puțin 46.500 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Președintele israelian, Isaac Herzog, a declarat, în prima confirmare oficială a acordului venită din partea Israelului, că acesta este o “mișcare importantă” și necesară pentru a aduce înapoi ostaticii. În acest context, a promis că va aduce înapoi în Israel toți ostaticii și a recunoscut că nu a reușit să își respecte datoria de a-i proteja. Anterior, Herzog s-a întâlnit cu șefa Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru a pregăti transferul ostaticilor, potrivit biroului său.

Oficialul a subliniat, însă, că odată implementat, acordul va aduce provocări majore. “Aceasta nu este o situație simplă, este printre cele mai mari provocări pe care le-am cunoscut vreodată”, a spus el. De asemenea, președintele israelian i-a mulțumit prim-ministrului Benjamin Netanyahu și echipei de negocieri, asigurând-i că beneficiază în continuare de sprijinul său. A cerut guvernului și cabinetului să aprobe acordul, iar presa internațională scrie că, în ciuda opoziției unor miniștri, nu există temeri că acesta va fi blocat. Isaac Herzog le-a mulțumit mediatorilor Qatar, Egipt și Statele Unite, dar și președintelui ales Donald Trump și echipei sale.

Biroul lui Netanyahu a spus că premierul se va adresa public numai după ce acordul va fi aprobat. Acesta trebuie să treacă mai întâi de cabinetul de securitate și de cabinetul guvernului reunit. Apoi, guvernul trebuie să acorde timp oponenților acordului să depună plângeri la Curtea Supremă, scrie CNN.

Biden anunță detaliile acordului

Președintele SUA Joe Biden a declarat că elementele acestui acord sunt cele pe care le-a stabilit în detaliu în mai 2024 și că prima fază va dura șase săptămâni și include o „încetare a focului deplină și completă, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și eliberarea unui număr de ostatici deținuți de Hamas”.

„Sunt mândru să spun că americanii se vor afla printre ostaticii eliberați în prima fază”, a spus el. Site-ul american Axios a precizat că ar fi vorba despre eliberarea a 33 de ostatici.

Aproximativ 98 de ostatici sunt încă ținuți în Gaza, inclusiv șapte americani. Jumătate dintre aceștia sunt încă în viață, potrivit serviciilor secrete israeliene.

Biden a mai spus că în următoarele șase săptămâni ale primei faze a încetării focului, Israelul va negocia aranjamentele necesare pentru faza a doua – „un sfârșit permanent al războiului”.

Președintele american a spus că există o „serie de detalii” de negociat. Dacă negocierile durează mai mult de șase săptămâni, atunci încetarea focului va continua atâta timp cât negocierile continuă, a spus el.

Faza a doua va permite un schimb pentru eliberarea tuturor ostaticilor rămași în viață.

Faza a doua va implica, de asemenea, retragerea tuturor forțelor israeliene rămase în Gaza, iar încetarea temporară a focului va deveni permanentă, a spus el.

Ce mai presupune acordul

Conform acordului dezvăluit încă de miercuri după-amiază de Axios, în timpul primei faze, Forțele de apărare israeliene s-ar retrage treptat într-o zonă tampon în Gaza, în apropierea graniței cu Israelul, a declarat oficialul.

IDF ar urma să părăsească coridorul Netzarim din centrul Fâșiei Gaza și coridorul Philadelphi de la granița dintre Gaza și Egipt – două zone care au reprezentat un punct de blocaj în negocierile anterioare.

Dar Israelul nu se va retrage complet din Gaza până când toți ostaticii nu vor fi returnați, a declarat un oficial israelian pentru Axios.

De asemenea, palestinienilor li se va permite să se întoarcă în nordul Gaza în timpul primei faze a acordului. Oficialul israelian a declarat că vor exista „măsuri de securitate” pentru a se asigura că niciun militant nu va fi mutat în partea de nord a Fâșiei.

Sute de prizonieri palestinieni vor fi, de asemenea, eliberați, inclusiv cei care au ucis israelieni. Numărul exact de prizonieri care urmează să fie eliberați va fi stabilit numai după ce Hamas va clarifica care dintre ostaticii ce urmează să fie eliberați sunt în viață, a declarat oficialul.

Oficialul israelian a declarat că prizonierii palestinieni care au ucis israelieni nu vor fi eliberați în Cisiordania, dar a refuzat să spună unde vor fi eliberați. Membrii Hamas care au participat la atacul din 7 octombrie nu vor fi eliberați în prima fază.

Sub presiunea lui Trump

Negocierile indirecte dintre Israel și Hamas au atins un punct critic în weekend, cu o săptămână înainte ca președintele ales Donald Trump să fie învestit în funcție.

Trump a amenințat că Hamas va plăti dacă nu eliberează ostaticii până la învestirea sa în funcție.

Brett McGurk, principalul consilier al președintelui Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, și Steve Witkoff, trimisul lui Trump, se află amândoi la Doha de săptămâna trecută și au lucrat împreună pentru a obține un acord.

În timpul atacurilor de la începutul lui octombrie 2023, care au declanșat răspunsul în forță al Israelului, luptătorii Hamas au capturat 251 de ostatici, circa 150 dintre ei eliberați în cadrul mai multor schimburi de prizonieri. În prezent, oficialii israelieni cred că doar 60 dintre cei capturați mai sunt în viață. 

Peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza

Peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza din 7 octombrie 2023 și până în prezent, afirmă ministerul Sănătății, condus de Hamas. Se crede că cei mai mulți dintre decedați sunt civili, iar printre ei e un mare număr de copii, care reprezintă circa jumătate din cele 2 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza.

În aprilie anul trecut, șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că „la fiecare 10 minute, un copil este ucis sau rănit” în Gaza. Copiii „plătesc în mod disproporționat prețul final în acest război”. a mai spus el.

Se pare că numărul real al morților este mult mai mare. Aproximativ 10.000 de oameni ar fi încă îngropați sub ruinele clădirilor doborâte de atacurile aeriene din Gaza, mai afirmă Organizația Națiunilor Unite.

Publicitate
banner we radio