
IPJ Covasna explică lipsa comunicării în cazul polițistului care a provocat accidentul mortal din decembrie: „Nu este vorba că ascundem, dar suntem limitaţi”
Conducerea IPJ Covasna a explicat într-o conferință de presă de ce nu au fost comunicate detalii despre polițistul implicat în accidentul din 2 decembrie 2021, produs pe DN12, la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, în urma căruia un tânăr de 28 de ani a murit.
Inspectorul șef adjunct al IPJ Covasna, Daniel Ivaşcu, a declarat că legislația penală nu permite în astfel de cazuri comunicarea datelor referitoare la persoanele cercetate, fără acceptul procurorului de caz. La rândul său, inspectorul șef Liviu Pampu-Romanescu a declarat că orice comunicare referitoare la caz ar putea afecta buna desfășurare a anchetei în acest dosar.
Precizările vin în contextul în care imediat după producerea accidentului, reprezentanții instituției au comunicat, doar în urma solicitării presei, că „persoana rănită în accident este un polițist din cadrul IPJ Covasna, care se afla în timpul liber cu autoturismul personal în momentul producerii accidentului. Împrejurările producerii accidentului vor fi stabilite în cadrul cercetării penale, în acest moment nu ne putem pronunța în ceea ce privește dinamica accidentului”, fără a transmite, cum se întâmplă în cazul altor accidente, că șoferul care a supraviețuit a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,60 mg/l în aerul expirat.
Ulterior, Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe ne-a comunicat că în urma probelor de sânge, rezultatul primei testări a indicat o alcoolemie de 1,89 gr./mie, iar la cea de a doua testare rezultatul a fost de 1,5 gr./mie alcool în sânge.
„Nu suntem atât de obtuzi, dar suntem limitaţi. În legislaţia penală există un articol care spune că urmărirea penală este nepublică. Din punct de vedere al urmăririi penale suntem subordonaţi magistratului, procurorului. Nu e că nu vrem să comunicăm, dar nu putem să comunicăm altfel decât cu acceptul procurorului care de multe ori îşi asumă şi rolul de comunicator public. Nu este vorba de a ascunde ceva, ci este vorba de limitările instituţionale pe care le avem”, a explicat inspectorul șef adjunct Daniel Ivaşcu.
„Uneori am vrea să facem comunicarea dar sunt anumite împrejurări în anchetă care ne împiedică, pentru buna desfăşurare a cauzei (…) O comunicare ar putea impieta activitatea colegilor noştri”, a completat inspectorul șef Liviu Pampu-Romanescu.
„Orice condamnare pentru infracţiuni intenţionate atrage excluderea din profesie”
Întrebat ce se va întâmpla în situația în care polițistul implicat în accident va fi găsit vinovat, acesta a precizat că orice condamnare pentru infracțiuni comise cu intenție atrage după sine excluderea din profesie.
„Dacă colegul nostru va fi condamnat, orice condamnare pentru infracţiuni intenţionate atrage excluderea din profesie, nu ar putea reveni. Condamnarea produce consecinţe juridice care se evidenţează în certificatul de cazier judiciar, care este prezentat la concursul de angajare, şi bineînţeles că una dintre cerinţele angajării în profesia noastră este lipsa antecedentelor penale”, a explicat inspectorul șef.
Ulterior, într-un răspuns la solicitarea We Radio, IPJ Covasna a transmis că în conformitate cu legislația în vigoare, în eventualitatea în care un polițist este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția cazurilor în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, sau a amenzii penale, pentru infracțiuni săvârșite din culpă se dispune încetarea raporturilor de serviciu, iar atribuțiile specifice funcției vor fi îndeplinite de ceilalți polițiști încadrați în structura respectivă sau prin delegare.
„În vederea participării la concursurile de admitere în instituții de învăţământ ale M.A.I., precum şi cele organizate în vederea ocupării posturilor vacante, una dintre condițiile de recrutare este ,să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni. Menționăm faptul că în situația în care un post devine vacant, acesta poate fi ocupat prin (…) detaşare, transfer şi mutare, sau prin repartizarea unui absolvent al școlilor de agenți de poliție”, se arată în răspunsul trimis de IPJ Covasna.
Aceeași sursă precizează că polițistul în vârstă de 40 de ani este angajat al Inspectoratului încă din data de 12.07.2016, ocupând funcții de execuție (agent de poliție) în cadrul unor posturi de poliție din județ, iar din 28.09.2017 a fost desemnat organ de cercetare al Poliției Judiciare.
În ceea ce privește ancheta, în data de 5 ianuarie Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, prin procurorul Ionel Pădurariu, a transmis pentru We Radio că deși are calitatea de suspect încă din data de 8 decembrie, polițistul Sorin Fetcu nu a putut fi audiat întrucât starea sa de sănătate nu a permis acest lucru.
Procurorul ne-a transmis la vremea respectivă că etapa urmăririi penale este nepublică și a precizat că instituția pe care o reprezintă ne va informa când polițistul va fi audiat. Menționăm că până în prezent nu am fost contactați în legătură cu acest subiect.
Sorin Fetcu este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
(Ioana Ardeleanu)