Info Trafic, Ştiri locale

IPJ Covasna bilanţ minivacanţă: 55 de şoferi au rămas fără permis, 20 de şoferi drogaţi la volan

În perioada 11 – 15 august a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, alături de jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, au desfășurat acțiuni preventiv-reactive cu efective mărite pe raza întregului județ, în mediile urbane și în cel rurale, având ca scop prevenirea și combaterea unor potențiale situații de risc și menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

Astfel, peste 550 de polițiști au acționat în zonele în care s-au înregistrat aglomerări de persoane, precum parcuri, terase, centre comerciale, stații ale mijloacelor de transport în comun, precum și în zonele în care s-au desfășurat festivalurile de muzică SIC Feszt 2023 și WAHA Festival 2023 pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, prevenirea faptelor comise cu violență, menținerea ordinii și liniștii publice. Polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente rutiere și depistarea conducătorilor auto care s-au urcat la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

Au fost amplasate 51 de filtre rutiere pe principalele artere de circulație din județ, în urma cărora au fost controlate 950 de autovehicule și au fost legitimate peste 1300 de persoane.

De asemenea, au fost efectuate 348 de testări cu aparatele etilotest și 42 de testări cu aparatele drugtest.

În contextul activităților desfășurate, la nivelul județului, în perioada de referință au fost aplicate 357 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 200.000 de lei.

Ca măsuri complementare, în urma neregulilor constatate, au fost reținute 55 de permise de conducere și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

Totodată, în cursul activităților desfășurate de polițiști, în urma testării cu aparatele drugtest, 20 de conducători auto au fost depistați la volan sub influența substanțelor psihoactive.

În toate aceste cazuri, polițiștii au întocmit dosare penale și continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor interzise, iar conducătorii auto au fost conduși la unități medicale unde le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii prezenței și concentrației în organism a substanțelor respective.

Exemple semnificative:

La data de 15.08.2023, în jurul orei 16:30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control un autoturism care circula pe DJ 122 în zona localității Bățanii Mari.

Bărbatul care se afla la volanul autoturismului a fost supus testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, cu aparatul drugtest rezultatul fiind pozitiv pentru prezența în organism a substanțelor psihoactive cocaină, THC-5 (canabis) și metamfetamină.

De asemenea, în urma controlului corporal, controlului bagajelor acestuia și controlului autoturismului, au fost identificate 2 plicuri transparente autosigilante care conțineau praf de culoare alba, cercetările fiind continuate cu privire la săvârșirea infracțiunii de deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

La aceeași dată, în jurul orei 17:00, polițiștii rutieri au oprit, pentru control, pe DJ 122, un autoturism. Bărbatul care se afla la volanul autovehiculului fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru prezența în organism a substanțelor psihoactive amfetamină, metamfetamină și THC-5 (canabis).

În jurul orei 17.30, polițiștii Serviciului Rutier au oprit un autoturism condus de o femeie. Conducătoarea auto a fost supusă testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, cu aparatul drugtest rezultatul fiind pozitiv pentru prezența în organism a substanțelor psihoactive cocaină, metamfetamină și ketamină.

În toate cazurile prezentate, persoanele depistate au fost conduse la unități medicale unde le-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii prezenței și concentrației în organism a substanțelor respective.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unor dosare penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor interzise

În cursul acțiunilor desfășurate, polițiștii au constatat și alte infracțiuni la regimul rutier:

La data de 12.08.2022, în jurul orei 07:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe B-dul General Grigore Bălan, un autoturism condus de un bărbat de 29 de ani.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Având în vedere rezultatul testării, bărbatul a fost condus o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

La data de 14.08.2023, în jurul orei 05:00, polițiștii din cadrul aceleiași unități de poliție, timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DC31, în interiorul localității Arcuș, au observat faptul că un autoturism a oprit brusc pe dreapta la vederea organelor de poliție.

Conducătorul auto, un tânăr de 18 ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.08 mg/l alcool pur in aerul expirat.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că acesta nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În data de 15.08.2023, în jurul orei 12.30, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, în timp ce efectuau serviciul de patrulare în zona Valea Zânelor din orașului Covasna, au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 30 de ani.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest rezultatul testului fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea celor două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Față de acesta a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore.

În cazurile prezentate se efectuează în continuare cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio