Info Trafic, Ştiri locale

IPJ Covasna: Acțiunile în trafic și îmbunătățirea infrastructurii rutiere au dus la reducerea accidentelor grave. Numărul persoanelor rănite grav a scăzut la aproape jumătate față de anul trecut

Acțiunile desfășurate de polițiștii covăsneni în primele 8 luni ale anului au dus la creșterea gradului de siguranță rutieră, respectiv la reducerea accidentelor grave și scăderea numărului de persoane rănite grav pe șoselele din județ, concluzionează un raport al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna.

Până la finalul lunii august, pe drumurile din județ s-au produs 26 accidente rutiere grave, cu 12 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultând în rănirea gravă a 21 de persoane (cu 17 mai puține față de 2022).

Publicitate

Aceeași sursă precizează că siguranța rutieră este strâns legată de siguranța infrastructurii rutiere. În acest sens, IPJ Covasna a făcut o serie de demersuri, împreună cu administratorii drumurilor publice, pentru îmbunătățirea sistematizării rutiere, fiind montate indicatoare pentru limitarea vitezei, benzi rezonatoare și dispozitive de protecție de tipul parapetelor New Jersey, pentru separarea sensurilor de circulație pe DN11, între Târgu Secuiesc și Brașov. De asemenea, au fost înlocuite indicatoare deteriorate și au fost instalate indicatoare noi acolo unde au fost constatate lipsuri.

„În vederea îmbunătățirii infrastructurii rutiere, IPJ Covasna a transmis 55 de informări către administratorul drumului public, ce vizează atât drumurile național-europene, județene și comunale, cât și străzi din interiorul localităților (…) Urmare a întâlnirii cu reprezentanții DRDP Brașov și SDN Sfântu Gheorghe, structura noastră a formulat propuneri de îmbunătățire a sistematizării rutiere prin: montarea de dispozitive de protecție de tipul parapetelor New Jersey, pentru separarea sensurilor de circulație pe DN 11, executarea de marcaje rezonatoare, pentru reducerea vitezei de deplasare a autovehiculelor și atenționarea conducătorilor auto cu privire la configurația caracteristică a drumului, în zona km. 43+150m, pe sensul de mers Târgu Secuiesc – Brașov și montarea unor noi indicatoare de limitare de viteză. Unele dintre aceste măsuri au fost implementate deja de către administratorul drumului public, altele sunt în curs de implementare”, se arată în raportul IPJ Covasna.

Aceeași sursă mai precizează că, odată cu începerea noului an școlar, polițiștii rutieri au verificat semnalizarea orizontală și verticală din apropierea unităților de învățământ, iar acolo unde au fost constatate deficiențe, au fost făcute demersuri către administratorul drumului public în vederea remedierii acestora.

Potrivit IPJ Covasna, printre deficiențe s-au numărat: lipsa unor indicatoare de avertizare „Copii” și „Presemnalizare trecere pentru pietoni”, marcaje de trecere slab vizibile, șterse sau inexistente, lipsa marcajelor rutiere datorită lucrărilor de reabilitare a străzii, degradarea accentuată a unor mijloace de semnalizare rutieră și lipsa unor semnalizări rutiere verticale și orizontale.

„Stadiul remedierii deficiențelor identificate și semnalate de către polițiști este în permanență monitorizat. Toate aceste aspecte sunt permanent în atenția polițiștilor, activități în acest sens fiind desfășurate constant”, se mai arată în raport.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, în primele 8 luni ale acestui an, polițiștii rutieri au derulat 1.083 de acțiuni (cu aproximativ 8% mai multe față de perioada similară a anului trecut). Dintre acestea, 214 au fost pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză; 80 pentru combaterea abaterilor comise de pietoni; 52 pentru combaterea nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere pietonilor; 51 pentru combaterea abaterilor comise de bicicliști; 47 pentru combaterea nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere a vehiculelor și 43 pentru combaterea depășirilor neregulamentare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio