Ştiri

Iohannis critică intervenţia în cazul ursului din Sibiu: „Cum e posibil să se adune 50 de oameni la urs, dezorganizaţi şi neinstruiţi?”

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat joi modul în care autorităţile din Sibiu au intervenit în cazul ursului rătăcit prin oraş, afirmând că nu este admisibil să se adune 50 de oameni la urs, dezorganizaţi şi neinstruiţi şi în final să se ajungă la împuşcarea animalului. Şeful statului a spus că a „urmărit stupefiat” imaginile şi a fost întristat de uciderea animalului sălbatic.

„Dacă vorbim de proceduri şi ce impact are lipsa de proceduri nu pot să nu mă refer la acel incident din Sibiu care m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraş şi pur şi simplu e împuşcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliţia, Poliţia locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu o puşcă cu tranchilizante cineva zice: împuşcaţi-l că poate-i periculos. Când ursul încerca dintr-un ghiveci de flori să se suie pe un perete nu părea absolut deloc agresiv”, a declarat şeful statului.

El a apreciat că ar fi fost mai simplu ca „în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi” să fie acolo „2-3 oameni pregătiţi” pentru astfel de evenimente care să tranchilizeze ursul, nu să-l ucidă. „Nu am fost acolo, dar din film am văzut pur şi simplu că a fost speriat şi a fugit. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem acolo 2-3 oameni pregătiţi?”, a spus preşedintele.

Iohannis a mai spus că trebuie să existe proceduri simple şi clare pe care autorităţile de intervenţie să ştie să le aplice.

Preşedintele a lansat critici dure şi la adresa autorităţilor din Galaţi pe care le-a acuzat că au intervenit în localităţile inundate abia după ce presa a relatat de la faţa locului. „Autorităţile au interveni imediat după ce jurnaliştii au transmis ce se întâmplă acolo. Abordarea autorităţilor a fost aşa cum o ştim: una reactivă: după ce s-a întâmplat dezastrul, autorităţile au mers acolo, au ajutat, au fost evacuaţi oameni, sute de familii au fost evacuate”, a mai spus preşedintele.

Primele concluzii in cazul ursului impuscat la Sibiu: Avea 5-6 ani si era sanatos

Ursul impuscat miercuri in curtea unei fabrici din municipiul Sibiu, dupa ce a fost urmarit prin oras timp de mai multe ore, era un exemplar in varsta de 5-6 ani, sanatos, dupa primele analize, a anuntat joi Dan Lazar-Farcas, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

„La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar de urs brun carpatin in greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, inaltimea la greaban de 70 cm, cu varsta aproximativa de 5-6 ani”, a declarat acesta. Examenele rapide de laborator au aratat ca nu avea rabie (rezultatul final urmand sa fie cunoscut in circa o luna). Si examenul de trichinelorza a fost negativ, a mai anuntat DSVSA, intr-un comunicat de presa.

Si prefectul judetului Sibiu, Cristian Roman, a abordat joi, intr-o conferinta de presa, incidentul de miercuri, cand ursul a fost impuscat letal de un vanator. „Imi exprim regretul pentru faptul ca echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri in oras nu a reusit sa ii salveze viata. Totodata, este important ca niciun om nu a fost ranit, cu toate ca un animal salbatic matur, in varsta de aproximativ 6 ani si cantarind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale orasului”, a spus prefectul Sibiului.

Acesta a tinut sa precizeze ca nu a avut niciun amestec in luarea deciziei ca animalul sa fie impuscat: „Precizez ca nu am avut niciun fel de implicare in luarea deciziei de impuscare a ursului, avand in vedere ca operatiunea a fost coordonata de Inspectoratul Judetean de Politie. Faptul ca ursul a fost impuscat mi-a fost adus la cunostinta telefonic, in timp ce ma deplasam spre locul unde a fost localizat animalul”.

Cristian Roman a mai spus ca va crea o procedura clara in judet, pentru situatiile in care mai apar animale salbatice in oras.

„Inteleg valul de compasiune si de revolta care s-a creat in mediul public si, avand in vedere ca in prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor sa existe la nivelul judetului Sibiu o procedura clara de actiune pentru astfel de situatii”.

Prefectul a mai spus ca animalul a fost zarit initial de un sibian, pe strada, la ora 5:30. Acesta a fost cel care a si sunat imediat la 112.

Uciderea ursului face obiectul unui dosar penal la Sibiu. Exista si o plangere penala inregistrata la Parchetul General, prin care Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) reclama infractiunile de cruzime fata de animale si omorarea acestora cu intentie, braconaj, abuz in serviciu, dar si complicitate la aceste infractiuni.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a transmis joi ca va sesiza Inspectoratul General de Politie Sibiu, in vederea demararii unei anchete care sa stabileasca in mod clar conditiile in care a fost ucis ursul aparut pe strazile din Sibiu. Ministerul Mediului precizeaza faptul ca nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de impuscare.

La Sibiu, Teatrul pentru Copii \”Gong\” este iluminat in rosu in amintirea ursului ucis. Vineri seara, in Piata Mare din Sibiu, sute de sibieni si-au anuntat prezenta, pe Facebook, la un protest al Asociatiei \”Romania fara ei\”, prin care se cere demisia autoritatilor care au luat decizia de a ucide ursul.

Publicitate
banner we radio