Ştiri locale

Interzis pentru maşini în Mestecănișul de la Reci

Peste 80 de indicatoare turistice au fost amplasate în acest an în județul Covasna

Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont iau măsuri pentru asigurarea ordinii și siguranței pe traseele turistice montane, prevenirea și combaterea încălcării normelor de conviețuire socială pe timpul desfășurării activităților specifice în zona montană, dar și în vederea prevenirii accidentelor și salvării persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Astfel, în luna ianuarie a acestui an, IJJ Covasna a încheiat un plan de colaborare cu Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont (CJPNDR) din cadrul Consiliului Județean Covasna, alături de care a desfășurat o acțiune de ecologizare în zona rezervației Mestecănișul de la Reci, și a realizat marcarea traseelor turistice existente la nivelul județului Covasna.

Șeful serviciului C.J.P.N.D.R., Leonid Moscvicioiv, a declarat luni, într-o conferință de presă, că în cadrul acțiunii, în acest an au fost amplasate peste 80 de indicatoare turistice în Munții Bodoc – Baraolt, indicatoare care fuseseră distruse de-a lungul timpului. De asemenea, acesta a mai precizat că în zona respectivă au fost amenajate trasee turistice, dar și traee speciale pentru pentru bicicliști, și un traseu ecvestru, iar mașinile și mijloacele motorizate nu mai au acces în zonă.

„Avem foarte mari probleme la distrugerea și degradarea marcajelor și a panourilor turistice. (…) Aș dori să atrag atenția asupra perimetrului protejat Mestecănișul de la Reci. Acolo nu se poate intra cu mașini, ATV-uri, tot ce înseamnă autovehicule și mijloace motorizate. Am creat trei trasee turistice, trei trasee pentru bicicliști, sunt deja finalizate, urmează să mai punem niște marcaje. Totodată, avem și un traseu ecvestru, tot la Mestecănișul de la Reci. Cine dorește să vină să facă o excursie este binevenit, dar să lase mașina undeva în drumul principal sau în comună. Avem rugămintea să nu se mai intre cu mașinile în rezervație”, a declarat șeful serviciului C.J.P.N.D.R., Leonid Moscvicioiv, care a mai precizat că cei care doresc să organizeze manifestări sportive, culturale sau tabere pe raza Mestecănișului de la Reci trebuie să facă rost de o aprobare, care poate fi eliberată în baza unei cereri în cel mult 24 de ore.

El a mai menționat că cei care organizează activități fără a obține această aprobare vor plăti amenzi usturătoare: „Sancțiunile sunt foarte mari, (…) pentru persoane fizice amenda este între 3.000 și 6.000 Ron, iar pentru persoane juridice între 25.000 și 50.000 Ron. Împreună cu Jandarmeria desfășurăm deocamdată acțiuni de prevenție, împărțim pliante și atenționăm persoanele care greșesc sau nu respectă legile și regelemtările Mestecănișului. Urmează ca în viitoarul apropiat să trecem la amenzi”.

Deșeurile aruncate la voia întâmplării și focul deschis fac și ele probleme…

Șeful serviciului C.J.P.N.D.R a explicat că pe cele 2.000 de hectare pe cât se întinde rezervația  vor fi amplasate centre de colectare a deșeurilor și vor fi amenjatate vetre destinate exclusiv focului deschis. De asemenea, în perioada următoare vor fi amplasate circa 40 de indicatoare din material plastic, în vederea delimitării rezervației, dar și câteva hărți care vor conține informații pentru turiști, cu privire la Mestecănișul de la Reci.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: wikimedia.org

Publicitate
banner we radio