
Întâlnire la Sfântu Gheorghe despre Autostrada Braşov – Târgu Secuiesc – Bacău
Autorităţile locale şi conducerile Consiliilor Judeţene Covasna şi Bacău au avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţii societăţii care a câştigat licitaţia pentru proiectarea Autostrăzii A13 Braşov – Târgu Secuiesc – Bacău, urmând ca o întâlnire similară să aibă loc şi cu autorităţile braşovene, pentru a se stabili clar traseul prin care va trece şoseaua de mare viteză.
Şoseaua care va lega Ardealul de Moldova va avea o lungime de 160 de kilometri, şi va străbate judeţul Covasna pe o distanţă de aproximativ 80 de kilometri.
„Pentru noi conectivitatea la reţele mari, naţionale şi internaţionale este primordială. Pe lângă faptul că avem o colaborare zilnică cu judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, infrastructural, cultural şi aşa mai departe, este vital pentru judeţul nostru să avem o colaborare în primul rând cu judeţul Braşov cu care avem şi o istorie comună, dar şi interese economice comune, mai ales în ceea ce priveşte Aeroportul de la Ghimbav. Orice aeroport din lume care este de dimensiunea celui care va fi la Ghimbav şi care este şi pentru pasageri şi pentru marfă, înseamnă o dezvoltare economică, turistică, în jur de 50-60 de km în jurul lui (…) Pe lângă acest lucru, este vital pentru judeţul nostru să avem şi autostradă (…) Este vorba despre Autostrada Braşov – Târgu Secuiesc – Bacău în lungime de 160 de kilometri, la care a fost semnat contractul pentru proiectul de execuţie şi are un termen de aproximativ un an şi jumătate. Asta înseamnă că într-un an şi jumătate se va proiecta şi apoi se va trece la achiziţia lucrării de execuţie a acestei autostrăzi”, a declarat pentru We Radio, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Acesta consideră important ca municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să fie conectate la Autostradă, şi a subliniat că investiţia va aduce mai multe beneficii, printre care şi relansarea economică a zonei.
„Important pentru noi în acest timp de un an şi jumătate este cât, cum şi pe ce traseu se proiectează pentru că este absolut prioritară conectarea municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc la autostradă, conectarea parcurilor industriale de la Câmpul Frumos şi din Târgu Secuiesc cu autostrada, şi conectarea drumului naţional DN12 care duce de la Chichiş prin Sfântu Gheorghe până în Harghita şi mai sus, la autostradă. Şi în cazul aeroporturilor şi în cazul autostrăzilor, în jurul acestor obiective se relansează economia şi turismul (…) Conectivitatea şi colaborarea cu judeţele cu care avem interese comune sunt cuvintele cheie. Deci noi suntem direct interesaţi şi de judeţul Bacău. Nu s-a vorbit niciodată despre asta dar mai ales noi, din Bazinul Târgu Secuiesc, am avut şi până acum acces la Aeroportul din Bacău, care este la jumătate distanţă decât cel din Bucureşti sau Târgu Mureş. Desigur, este un aeroport mai mic dar foarte mulţi turişti au decolat sau aterizat la Aeroportul din Bacău şi au venit în Târgu Secuiesc sau în judeţul nostru. Deci este importantă colaborarea cu judeţul Bacău mai ales acum când este vorba despre această autostradă”, a mai spus Tamás Sándor.
Potrivit acestuia, zilnic prin municipiul Târgu Secuiesc, şi în special prin localitatea Breţcu, circulă aproximativ 15.000 de autovehicule, din care 85% sunt în tranzit, iar odată realizată, şoseaua de mare viteză va rezolva şi această problemă.
„Între Târgu Secuiesc şi Breţcu se canalizează totalitatea maşinilor care trec prin judeţul nostru. Cam 85% sunt în tranzit, tranzit care în afară de coji de banane aruncate pe geam nu lasă absolut nimic altceva în judeţul nostru. Cu autostrada rezolvăm mai multe probleme: relansare economică a zonei şi canalizarea pe autostradă a circulaţiei de tranzit (…) Eu ştiu că avem un plan până în 2030, etapizat din 2 în 2 ani. Sper că în doi ani de zile vor decola şi ateriza primele avioane la Ghimbav. Asta înseamnă că noi în judeţul Covasna ne pregătim cu infrastructură, prin a atrage atenţia investitorilor pentru zona noastră, să le deschidem ochii celor care investesc în parcuri industriale, în parcuri logistice, pentru că va fi o piaţă enorm de mare în ceea ce înseamnă desfacere de mărfuri”, a conchis preşedintele CJ Covasna.
La rândul său, primarul Antal Árpád și-a exprimat speranța că viitoarea șosea de mare viteză va fi gata până în 2030, aşa cum prevede Master Planul General de Transport în care este inclusă.
„Ceea ce pe mine ca primar și ca cetățean al acestui oraș mă interesează este ca această autostradă să genereze profit pentru oamenii din municipiu și din zonă, pentru că o autostradă generează dezvoltare atunci când poți coborî de pe ea în localitate, nu dacă trece pe lângă (…) Vorbim deocamdată despre Studiul de Fezabilitate și sper că acest SF care înseamnă Studiu de Fezabilitate asta să fie și nu Science Fiction. Oricând se va realiza, că în 4 sau 14 ani (…) e foarte important să genereze dezvoltare pentru municipiul nostru (…) Sper că totuși în acest deceniu, în perioada 2021-2030, să se construiască această autostradă care ne va ajuta și pe noi cei care trăim în zonă”, a spus primarul într-o videoconferinţă de presă.
Contractul pentru proiectarea A13 Bacău – Brașov a fost semnat în acest an, după o licitație lansată în mai 2019.
(Ioana Ardeleanu)
