Ştiri

Instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, obligate să accepte și plata cu cardul

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege prin care operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul, acceptând unele amendamente la solicitarea de reexaminare adresată de președinte.

Pentru acest proiect de lege care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea pe motiv că actul normativ primit spre promulgare conține unele dispoziții ce pot genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare.

Deputații au adoptat proiectul în varianta Senatului, care a amendat textul de lege inițial, la solicitarea președintelui.

Potrivit textului adoptat, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe și amenzi au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de credit și debit.

În OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menționați pot accepta și plata cu cardul.

Una dintre prevederile adoptate se referă la faptul că \”operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante\”. Avansul în numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzacția este asimilată retragerii de bani din bancomat. Forma inițială a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans în numerar.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio