Înregistrarea străzilor și gospodăriilor în evidențele electronice naționale bate pasul pe loc în județul Covasna
Procesul de înregistrare a străzilor și imobilelor din județul Covasna în evidențele electronice naționale continuă să bată pasul pe loc, existând în continuare primării care nu au înscris nicio stradă sau număr administrativ în Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS), iar altele încă nu au nici măcar o gospodărie trecută în Registrul Agricol Național (RAN).
La mijlocul lunii august arătam că deși legislația obligă de mai mulți ani administrațiile locale din țară să furnizeze și să actualizeze aceste date, încă mai sunt primării la nivelul județului care înregistrează întârzieri mari la acest capitol (AICI). Acest lucru are repercusiuni, în primul rând, asupra locuitorilor.
Conform datelor disponibile pe site-ul ANCPI, din totalul celor 45 de UAT-uri, 13 (față de 15 în iunie) nu au înregistrat nicio stradă/număr administrativ în RENNS. Situația este neschimbată față de lunile trecute în comuna Comandău, care a rămas cu cele două străzi și 404 numere administrative introduse, iar comuna Catalina a înregistrat 40 de străzi și 1.517 numere administrative.
Primăriile localităților Bixad, Brăduț, Ghidfalău și Valea Crișului nu au înregistrat nici până în prezent niciun utilizator care să introducă date în acest registru, iar alte 6 primării (față de 7 în luna iunie) nu au înregistrat numărul minim de 4 utilizatori (Baraolt, Lemnia și Ojdula au câte un utilizator activ, iar Covasna, Boroșneul Mare și Malnaș au câte 3 utilizatori activi).
Concret, cei 4 utilizatori din cadrul fiecărei primării ar avea sarcina de a verifica și actualiza numerele administrative, de a completa rețeaua de străzi și adrese administrative la nivelul întregului UAT, cu datele Sistemului Informațional Geografic, respectiv de a încărca și valida aceste date pe platforma ANCPI – RENNS.
Pe raza județului Covasna există 82.885 de adrese, cu toate acestea doar 48.100 au fost introduse în RENNS (față de 48.075 în august), avansul de doar 25 de adrese înscrise în cele două luni relevând interesul edililor restanți la acest capitol.
În ceea ce privește introducerea și validarea datelor în Registrul Agricol Național, care le permite unor instituții precum Ministerul Agriculturii, ANSVSA, MDRAP, ANCPI sau APIA și proprietarilor de terenuri agricole obținerea în timp real (pe măsura colectării) a datelor referitoare la gospodăriile proprii, situația a rămas complet neschimbată.
Deși toate primăriile din județul Covasna au înregistrat cel puțin un utilizator, comunele Barcani, Ghelința și Valea Mare nu au introdus nici măcar o gospodărie în acest registru electronic. În luna iunie, comuna Lemnia a reușit să introducă un număr de 537 de gospodării.
Situația este similară și în privința înscrierii imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară. În prezent, din totalul celor 45 de UAT-uri, în 36 localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale. OCPI Covasna a încheiat la începutul acestui an contracte de finanțare cu 22 de UAT-uri, în vederea derulării lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale.
Dintre cele 13 comune care beneficiază de finanțare europeană pentru înregistrarea sistematică a proprietăților în evidențele da cadastru și carte funciară, respectiv Catalina, Cernat, Dalnic, Malnaș, Ojdula, Ozun, Turia, Reci, Moacșa, Sânzieni, Bățani, Boroșneu Mare și Brețcu, doar primele 7 sunt în lucru.
Primăria Reci a demarat procedurile de înmânare a noilor cărți funciare, în format fizic și electronic, localitatea având cel mai avansat stadiu al lucrărilor de înregistrare sistematică.
(Ioana Ardeleanu)