Ştiri locale

Inițiatorii petiției „Dreptate pentru Lehel” organizează sâmbătă un miting de solidaritate la Sfântu Gheorghe

Inițiatorii petiției „Dreptate pentru Lehel” organizează un miting de solidaritate la Sfântu Gheorghe, pentru a strânge semnături și a aprinde lumânări în memoria tânărului de 28 de ani, a cărui viață a fost curmată tragic în urma accidentului mortal din data de 2 decembrie 2021, provocat la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, de un polițist covăsnean aflat în stare de ebrietate.

Mitingul va avea loc sâmbătă, de la ora 16:00, și va dura circa 3 ore, transmit organizatorii, care și-au propus să extindă lista de semnături pentru petiția lansată la începutul acestei luni, prin care cer Curţii de Apel Braşov, care va rejudeca acest caz, să aplice autorului accidentului pedeapsa maximă legală, cu executare.

Publicitate

Aceștia consideră că sentinţa anterioară, de 3 ani cu suspendare, este „nejustificat de blândă în raport de gravitatea faptelor săvârşite”, cu „consecinţele iremediabile” ale acestora şi cu funcţia pe care inculpatul o ocupă.

„Sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 16:00, în centrul orașului, dorim să organizăm o adunare de solidaritate, liniștită, în memoria lui Lehel Lorenzovici, care să dureze 2-3 ore. În cadrul acestei adunări, dorim să extindem lista de semnături pentru petiție. Cu ajutorul unor voluntari civili, îi ajutăm pe cei care nu au semnat încă petiția. Vom aprinde lumânări în memoria lui Lehel. Îi rugăm pe cei care doresc să ajute, ca voluntari, să ia legătura cu Bicsak László până luni seara. Totodată, rugăm fiecare membru al grupului să-și indice intenția de a participa comentând la această postare cu Dreptate pentru Lehel, astfel încât să putem aprecia numărul participanților și raporta la autorități. Rugăm fiecare participant să aducă o lumânare în recipient (pentru ca vântul să nu o poată stinge) sau o floare albă”, se arată pe grupul de Facebook „Dreptate pentru Lehel”.

Petiția cu același nume a adunat, până în prezent, peste 1.600 de semnături (AICI). Inițiatorii intenționează să depună petiția, împreună cu semnăturile, la Curtea de Apel Braşov. Dacă nu va fi amânată, sentința ar urma să fie pronunțată în luna noiembrie.

Sentința Judecătoriei Sfântu Gheorghe publicată la mijlocul lunii trecute a stârnit un val de indignare în rândul comunității, după ce s-a aflat că instanța a decis ca inculpatul  să primească o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Pe lângă sentință, polițistul trebuie să efectueze 100 de zile de muncă în folosul comunității și nu va mai avea dreptul de a conduce vehicule timp de cel puțin cinci ani.

Amintim că în noaptea tragicului accident, agentul de poliţie, care este și în prezent angajat în cadrul IPJ Covasna, conducea maşina personală de DN12, la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc. Într-o curbă deosebit de periculoasă, bărbatul a intrat pe contrasens şi s-a tamponat frontal cu un autovehicul care venea din sens opus, la volanul căruia se afla tânărul în vârstă de 28 de ani. Acesta din urmă şi-a pierdut viaţa în urma impactului.

Rezultatul etilotestului a indicat faptul că angajatul IPJ Covasna avea o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică a relevat că acesta avea aproape 2 la mie alcool în sânge, respectiv 1,89 gr/mie alcool pur la prima probă şi 1,55 gr/mie alcool pur în sânge la a doua probă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio