Ştiri locale

Industria, serviciile și comerțul – domeniile care înregistrează cele mai mari cifre de afaceri în județul Covasna

Economia județului Covasna se bazează pe întreprinderiile mici și mijlocii, iar jumătate dintre companiile din județ operează în Sfântu Gheorghe, relevă o statistică realizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, care va premia la începutul lunii octombrie cele mai performante afaceri din judeţ.

Preşedintele CCI Covasna, Edler András-György, a precizat că anul trecut cele 5.848 de firme existente au înregistrat o cifră de afaceri de 6,8 miliarde de lei, adică cu peste 7% mai mult față de 2018, și au generat profituri de aproape jumătate de miliard de lei, cu 0,26% mai puțin decât în ​​2018, oferind 27.426 de locuri de muncă.

Potrivit acestuia, doar 4.701 din totalul firmelor din județ au depus bilanțul pentru anul 2019, iar aproape 20% nu și-au îndeplinit această obligație, printre acestea numărându-se și unele companii mari, lucru care face imposibilă evaluarea activității acestora.

„Avem un număr de 5.848 de firme în județul Covasna, deci doar firme, nu intră aici PFA-urile sau întreprinderi individuale și altele, ci doar SRL-uri, SA-uri, și așa mai departe. Dintre acestea, 4.701 au depus bilanț pentru anul 2019, adică aproape 81% din totalul firmelor din județ. Față de alți ani, am încercat să arătăm și o altă clasificare a firmelor, în primul rând pe mărimi, ca să vedem că în județul Covasna majoritatea covârșitoare a firmelor – 90% sunt microîntreprinderi, ceea ce înseamnă că au sub 9 salariați. Restul, întreprinderi mici și mijlocii și întrerpinderi mari sunt în total 10%. Întreprinderi mari înseamnă că au peste 250 de salariați, și avem un număr de 12. S-ar putea să fie 13 sau 14 pentru că, de exemplu, Covalactul care intră în categoria întreprinderilor mari nu a depus bilanț. Orientativ, întreprinderile mari reprezintă în județul Covasna mai puțin de 0,3%”, a explicat președintele CCI Covansa într-o conferință de presă.

Edler András a mai precizat că industria, serviciile și comerțul sunt domeniile care înregistrează cele mai mari cifre de afaceri.

Majoritatea companiilor din județ sunt microîntreprinderi, reprezentând aproape 22% din cifra totală de afaceri, 37% din profiturile totale și peste 25% din salariați.

„Ce este interesant, dacă ne uităm peste cifre, aceste microîntreprinderi care sunt în procent de 90% din totalul firmelor, produc 21,7% din cifra de afaceri a județului. O excepție este profitul din exploatare, aici 37% din profit este produs de aceste firme, iar la număr de salariați – 25%. În schimb, la întreprinderile mari acei 0,26% produc 7% din profit și 20% din cifra de afaceri, adică un număr nesemnificativ în valoarea absolută a numărului de firme mari produc 20% din ce înseamnă cifra de afaceri a județului. Pe domenii, cele mai multe firme activează în domeniul serviciilor, respectiv 38%; urmat de comerț – 25%, industrie – 13%, contrucții, turism și agricultură; iar pe ultimul loc este cercetarea și dezvoltarea high tech. Dacă ne uităm, însă, în funcție de cifra de afaceri, se păstrează acea pondere pe care o știm și din anii precedenți: firmele din domeniul industriei reprezintă aproape 37%; fiind urmate de domeniul comerțului – 32%, și domeniul serviciilor cu 17%”, a mai arătat președintele CCI Covasna.

„Dacă sunt firme puține într-o localitate înseamnă că mai este loc”

Cele mai multe firme – aproximativ 50% – operează în Sfântu Gheorghe, fiind urmate de cele din Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului, iar pe ultimul loc este localitatea Baraolt cu doar 154 de sedii de firme, reprezentând 3,28% din totalul companiilor din județ. 

Cu toate acestea, președintele CCI Covasna consideră că zona Baraolt are potențial, putând atrage investitori atât pentru domeniul turismului, cât și pentru agricultură.

Cea de a 27-a ediție a Galei Topul Firmelor din județul Covasna va premia, în data de 1 octombrie, un număr de 813 firme clasate pe locurile I, II și III, din domenii precum Industrie, Comerţ şi turism, Servicii, Construcţii, Agricultură, pescuit şi silvicultură, Cercetare, dezvoltare şi high tech.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio