Ştiri locale

Începe vaccinarea obligatorie a câinilor şi pisicilor din judeţul Covasna!

Data de 11 octombrie 2017 este data la care DSVSA Covasna este planificată să primească momelile vaccinale pentru a continua campania de vaccinare anntirabică a vulpilor pe teritoriul judeţului, începută în 2011. Această acţiune este un real succes. Dacă în 2008 pe teritoriul judeţului au fost diagnosticate 43 de animale cu turbare, deja de doi ani nu a mai fost diagnosticat niciun caz. Testele privind eficacitatea vaccinării arată că din vulpile împuşcate examinate aproape 90% au fost imunizate.

Acţiunea se înscrie în Programul strategic multianual privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România iniţiat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Publicitate

Premergător demarării acţiunii de vaccinare a fost realizată campania de informare a populaţiei prin grija prestatorului de servicii prin afişarea de materiale informative (afişe de informare, afişe de avertizare şi materiale informative cronologice) pentru preîntîmpinarea unor evenimente nedorite. DSVSA Covasna a verificat efectuarea acestei campanii informative în localităţiile judeţului.

În momentul de faţă are loc instruirea reprezentanţilor fondurilor de vânătoare şi a medicilor veterinari oficiali din cadrul DSVSA.

Campania de vaccinare se derulează în două faze şi anume prin distribuţia aeriană a momelilor vaccinale efectuată de prestatorul de servicii în cursul lunii octombrie perioada realizării fiind în funcţie de condiţiile meteorologice, şi a doua fază cea de distribuţie manuală, care începe în data de 12 octombrie 2017.

Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Covasna, prin amplasarea acestora la vizuină. Aplicarea manuală a momelilor vaccinale se realizează în jurul localităţilor, lacurilor, cursurilor de apă şi a drumurilor publice, unde distribuirea aeriană este interzisă.

Administrarea aeriană a momelilor vaccinale presupune distribuirea a 20 momeli vaccinale pe un kmp de către prestatorul de servicii, respectând densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite anterior.

Important de ştiut este şi faptul că, în perioada campaniei de vaccinare 2016/2017 a câinilor şi a pisicilor au fost vaccinaţi peste 95% din câinii şi peste 25% din pisicile existente din judeţ. În cursul acestei luni începe o nouă campanie de vaccinare a câinilor şi a pisicilor. în cadrul acestei campanii (2017/2018), trebuiesc vaccinaţi toţi câinii şi pisicile, chiar dacă în campania anterioară au fost vaccinaţi. Efectul unei vaccinări nu durează mai mult de 12 luni. Tot cu această ocazie vor fi microcipaţi toţi câinii care nu au fost microcipaţi până la această dată. Proprietarii animalelor care refuză vaccinarea câinilor sau a pisicilor vor fi sancţionaţi contravenţional. În campania 2016/2017 au fost aplicate un număr de 24 amenzi contravenţionale în valoare totală de 10.400 lei.

Începerea campaniilor de vaccinare a fost comunicată la Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, I.S.U. Covasna, D.S.P., Spitalul judeţean „Fogolyán Kristóf”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna.

(DSVSA Covasna)

Foto: familist.ro

Publicitate
Publicitate
banner we radio