Ştiri

Începe programul „Rabla pentru electrocasnice”. Nu mai pot fi achiziționate televizoare

Administrația Fondului pentru Mediu anunță că vineri, 17 iunie, de la ora 10:00, încep înscrierile pentru o nouă sesiune a programului „Rabla pentru electrocasnice”. La fel ca în etapele anterioare, persoanele fizice au la dispoziție 7 zile pentru a se înscrie în program prin crearea contului de utilizator în aplicația AFM.

Bugetul programului este de 100 de milioane de lei însă au fost introduse condiții mai stricte pentru folosirea voucherelor, iar televizoarele nu vor mai putea fi achiziționate în acest program.

Publicitate

Calendarul de desfășurare pentru această sesiune

În perioada 17 iunie, ora 10:00 – 23 iunie, ora 23:59 are loc înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator.

În prima etapă, în perioada 24 iunie, ora 10:00 – 30 iunie, ora 23:59 (sau până la epuizarea bugetului de 25 de milioane de lei) se va face selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele.

În a doua etapă, în perioada 1 iulie, ora 10:00 – 7 iulie, ora 23:59 (sau până la epuizarea bugetului de 10 milioane de lei) se va face selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele.

În a treia etapă, în perioada 8 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 23:59 (sau până la epuizarea bugetului de 15 milioane de lei) se va face selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele.

„Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut”, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu.

Valoarea voucherelor:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Printre modificările acestei ediții a programului se numără eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile și reducerea valabilității voucherelor de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

În continuare, Ministerul Mediului nu permite transmiterea voucherelor, subliniind că acestea pot fi utilizate doar de persoanele cărora le-au fost emise, în urma înscrierii în aplicația informatică.

Publicitate
banner we radio