Ştiri locale

Începe demolarea imobilului din Bixad, în locul căruia va fi ridicată baza salvamont și centrul de promovare turistică Bálványos

Autoritățile județene au în plan amenajarea unei baze Salvamont şi a unui centru de formare şi promovare turistică în zona Balvanyos, în locul unei clădiri aflate în localitatea Bixad, care în trecut a fost utilizată de drumari.

Imobilul, anterior aflat în proprietatea publică a județului Covasna, a fost dat în administrarea Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont în 2018, însă se află într-o stare avansată de degradare și nu este utilizat. Miercuri, consilierii județeni au aprobat trecerea acestuia în domeniul privat în vederea demolării și construirii unei noi baze.

„Având în vedere faptul că în județul Covasna până în prezent nu există nicio bază salvamont, este oportună realizarea unei baze salvamont unde se pot organiza diferite întâlniri, şedinţe de lucru, seminarii pentru salvamont, respectiv în tematica protecţiei naturii – cu oferirea posibilității pentru cazarea și servirea mesei pentru participanți/cursanți (…) Având în vedere faptul că zona Bálványos este una din principalele zone turistice ale județului Covasna, cu mai multe trasee turistice marcate și cu un flux mare de turiști, realizarea unei baze salvamont este binevenită pentru siguranța turiștilor”, se arată în Referatul de aprobare a trecerii imobilului în domeniul privat în vederea demolării.

Tot în ședința de miercuri a fost aprobat Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, valoarea investiției fiind estimată la 5.722.828 lei, fără TVA. Conform proiectului, noua construcție va avea, printre altele, o sală multifunțională, cu grup sanitar/baie și spații de depozitare, camere pentru cazare cu băi proprii la parter, mansardă și supantă; garaj și săli pentru administrarea sediului.

Planurile autorităților județene includ și amenajarea, în Munții Bodoc, a unui nou refugiu montan, al optulea din județ, care va avea observator panoramic.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio